BYO

Lupasin joskus aiemmin kirjoittaa Australiaan ja Uuteen-Seelantiin suuntautuneesta viinimatkasta ja muutamista erityistä riemua aiheuttaneista aiheista. Tämän postauksen aiheena on BYO eli bring your own, joka on aiemmin ollut varsin tavallinen ilmiö englantia puhuvissa maissa, mutta on ilmeisesti ainakin Australiassa vähenemässä.

BYO on siitä yksinkertaisen ihana konsepti, että ruokajuoman - useimmiten viinin - saa viedä itse mukanaan ravintolaan ja ravintola (useimmiten) veloittaa pienehkön korkkausmaksun. BYO:n etuja ovat mm. se tosiasia, että oman pullon tuominen mukaan ravintolaan pienentää laskun loppusummaa ihan kivasti ja erityisesti se, että viinivalikoima on paljon laajempi kuin ravintolan listalta valittaessa. Miinuspuolena mainittakoon se, että BYO on harvassa paikassa tarjolla (ainakin Oseaniassa lähinnä aasialaista ruokaa tarjoilevissa kuppiloissa, vaikka poikkeuksiakin löytyy, esim. Ripples Sydneyssä). Miinuksen puolelle saattaa mennä sekin, että ruoka on valittava sen mukaan että se sopii yhden viinin kanssa. Ainakin omassa kotitaloudessa ongelmia tuotti se, että allekirjoittanut on kasviksia syövä valkoviinin ystävä kun taas avopuoliso on enemmän pihvi ja punaviini-ihmisiä.Onneksi aasialaisen kanssa sopii parhaiten parfyymisista rypäleistä tehty viini, kuten gewürztraminer tai pinot gris!

Pohdimme tässä juuri viikonloppuna hääpöydässä muutaman ystävän kanssa miten Suomen alkoholilainsäädäntö mahtaa suhtautua BYO-tyyppisiin ratkaisuihin.Anniskeluoikudella varustettuihin ravintoloihin ei saa viedä omia juomia, mutta esimerkiksi yksityistilaisuuksiin saa viedä omat juomat. Saisiko siis ruokailun yhteydessä nauttia itse mukanaan tuomaa viiniä ravitsemusliikkeessä jolla ei ole anniskeluoikeuksia?

0 kommenttia:

Lähetä kommentti