Oranssia ja ruskeaa, eli viinien ihmeellisestä värimaailmasta

Tämä kirjoitus ei käsittele viinien fyysisiä värejä, sitä miltä ne näyttävät lasissa valkoista taustaa vasten, vaan sitä minkä värisiä mielikuvia viinit minussa herättävät. Olen keskustellut viinien maistelusta loppujen lopuksi melko harvan ihmisen kanssa, koska lähipiiristäni ei löydy montaakaan viini-intoilijaa. Olen kuitenkin ollut huomaavinani, että koen viinit ja niiden aromit eri tavalla kuin useimmat muut, tai ainakin kuvailen aistimuksiani rehellisen amatöörimaisesti. Viinin aromi ja maku herättävät minussa värimielikuvia, jolla ei kuten sanottu ole mitään tekemistä viinin todellisen ulkonäön kanssa, kun taas useimmat viinejä vakavasti maistelevat ihmiset tuntuvat pitävät allekirjoittanutta lähinnä outona kun sanon viinin maistuvan valkoiselta tai keltaiselta.

Gewürtztraminer saa minut aistimaan ja näkemään pieniä valkoisia kukkia, toisinsanoen kyseinen viini on minulle valkoinen. Uuden maailman Chardonnayt ovat usein oransseja, sillä ne herättävät mielikuvan persikoista, aprikooseista ja mangoista, kun taas Sauvignon Blanc taas on ihan selkeästi vaalean vihreä. Samppanja puolestaan on mielikuvaväriltään ruskea kuten paahtoleipä ja pähkinät. Pinot Noir on itsestäänselvästi karpalon- ja mansikanpunainen. Beaujolais Nouveau on pastellisävyinen viini, joka on sekä keltainen kuin banaani että vaaleanpunainen kuin Hubba Bubba-purukumi.

Gewürtztraminer, Chardonnay, Beaujolais Nouveau, Pinot Noir, samppanja ja Sauvignon Blanc. Kuvat lainattu.


Olin Viini, Ruoka ja Hyvä Elämä-messujen aikana Juha Berglundin pitämässä tastingissa, jossa Juha kuvaili viinejä varsin samantyyppisin väriallegorioin kuin allekirjoittanut. Tuntui kuin olisin saanut jonkinlaisen synninpäästön amatööriydelleni, kun myös alan ammattilainen koki viinit väreinä. Toisaalta taas hoen aina muille, että viinejä saa ja pitää kuvata niillä termeillä jotka itse kokee parhaiksi, joten miksi en soveltaisi tätä myös itseeni? Jatkossa aion siis ylpeästi kertoa maistelukumppaneilleni, että minusta Pinot Noir maistuu punaiselta silläkin uhalla, että vaikutan höpsähtäneeltä. Kuvaus "vihreä" Sauvignon Blancista kuulostaa kuitenkin melkoisesti houkuttelevammalta kuin usein kuultu "kissanpissa", eikö vain?

0 kommenttia:

Lähetä kommentti