Hyvä viini paranee vanhetessaan

Vaikka otsikkoon valikoitu sanonta lienee enemmän tai vähemmän tuttu kaikille, on kylmä tosiasia se, että yli 90 % kaikista maailmalla ostetuista viineistä nautitaan hyvin pian ostohetken jälkeen, useimmiten vielä samana päivänä. Valtaosa viineistä valmistetaan heti nautittaviksi, eli niitä ei ole tarkoitettukaan varastoitavaksi vuotta kauempaa. Useimpiin viininjuontitilanteisiin nuori viini sopii kehittynyttä paremmin, mutta ikääntyneistä viineistä kiinnostuneiden mahdollisuudet maistella muitakin kuin tuoreinta vuosikertaa olevia viinejä ovat ainakin Suomessa valitettavan rajalliset.

Suurimmalla osalla kuluttajista ei ole kunnollista viinikaappia tai -kellaria, eikä siis mahdollisuuksia varastoida viiniä oikeanlaisissa olosuhteissa. Tämän vuoksi olisi upeaa palvelua alkoholimonopoliltamme, jos hyllystä löytyisi enemmän hieman kehittyneempiä viinejä. Toki, tilausvalikoimassa ikääntyneempiä tuotteita on tarjolla, mutta aina viinin osto ei ole niin suunnitelmallista että tietäisi jo viikkoa-paria aiemmin mitä viiniä haluaa viedä lahjaksi tai mitä olisi mukava juoda ex tempore-illallisella. Jos palvelu asuu Alkossa, kuten mainoslauseessa luvataan, toivoisin kilpailun puuttuessa nykyistä kattavampaa palvelua myös hieman enemmän vaativille kuluttajille.

Abbey Rock Old Schoolhouse Riesling 2004

Viini on onneksi siitä miellyttävä aine, että sitä ei välttämättä tarvitse varastoida vuosikymmeniä huomatakseen kehityksen - viidestä viitentoista vuoteen on monelle viinille riittävä aika, ja useimpia ei kannatakaan tuon kauempaa säilyttää. Joskus nuorena maistetut ja pariksi vuodeksi odottamaan jätetyt viinit palkitsevat kärsivällisen odottajan avauduttuaan ja tarjotessaan nautiskelijalle aivan uusia ulottuvuuksia. En nyt luonnollisestikaan puhu kalleimmista pidempää kypsytystä vaativista Bordeaux-varianteista vaan tiedostavan normiviinikuluttajan budjetille sopivista viineistä, jotka kuitenkin kehittyvät edukseen kun niiden antaa ikääntyä jokusen vuoden.

Yksi muutaman vuoden vanhaa vuosikertaa edustava suosikkimme Alkossa on Australian Coonawarrasta peräisin oleva Abbey Rockin Old Schoolhouse Riesling 2004. Tämä monesti testattu ja hyväksi todettu kehittynyt Riesling maistuu ihanan öljyiseltä ja jättää miellyttävän, miltei rasvaisen suutuntuman. Aurinkoisessa Etelä-Australiassa kasvaneet rypäleet maistuvat aurinkoiselta ja vaikka viini alkaa olla pian ohi parhaan hetkensä, on maussa vielä edelleen raikasta sitrusta. Väriltään viini on houkuttelevan kullankeltainen ja koostumus on öljymäisen valuva kuten iäkkäämmässä Rieslingissä kuuluukin.

Old Schoolhouse maistettiin viimeksi gratinoidun sipulikeiton seurana. Pääruokana tarjotun hirvipadan seuraksi valikoitui Campillo Gran Reserva 1995 Riojasta, ostettu Málagan El Corte Inglés-tavaratalon ruokaosastolta viime kesänä. Miten niin eroja viinitarjonnassa?

0 kommenttia:

Lähetä kommentti