Luxorin lumoa

Olen jo aikaisemmin tunnustautunut historiafriikiksi, ja kulttuurihistoriallisesti arvokkaat kohteet olivat Egyptin-loman ehdottomat kohokohdat. Kairon egyptologisessa museossa ja etenkin Luxorissa päästin sisäisen historianippelitietohifistelijäni valloilleen ja yritin olla kuulostamatta besserwisseriltä (uskon onnistuneeni huonosti, sillä oikaisin myös opasta Rosettan kiven nykysijainnista).

Karnakin temppelin ulkomuurien näkeminen aiheutti minulle kylmiä väreitä ja Kuninkaiden laakson karu majesteettisuus sai miltei kyyneleet silmiini. Mahtavan historiatarjonnan lisäksi Luxor oli juuri sitä mitä olin odottanut Egyptin olevan: miehiä galabeyaheissa ja turbaaneissa ajamassa aasikärryillä, pikkupoikia hevosten selässä ja naisia korit pään päällä. Niilin varressa maisemat ovat vehreitä ja Luxor oli Kairoa hygieenisemmän oloinen ja viihtyisämpi kaupunki. Ehdoton uudelleenvierailun paikka joskus tulevaisuudessa!

Karnakin temppeli. Kuva Mademoiselle de Blancs.
Karnakin temppeli. Kuva Mademoiselle de Blancs.
Hatsepsutin temppeli. Kuva Mademoiselle de Blancs.
Niilin-risteilyllä. Kuva anonyymi matkakumppani :)
Näkymä Niilillä. Kuva Mademoiselle de Blancs.
Erämaa Luxorin ja Hurghadan välillä. Kuva Mademoiselle de Blancs.

Kuninkaiden laaksossa oli valokuvaaminen allekirjoittaneen suureksi harmiksi kielletty. Voin kuvien puutteesta huolimatta vakuuttaa, että laakso on ehdottomasti vierailun arvoinen paikka jo pelkästään maisemien vuoksi mikäli hieroglyfit ja seinämaalaukset eivät herätä intohimoja. Ja kyllä, Luxor on paljon mahtavampi kokemus kuin pyramidit vaikka matkakumppanini muuta väittävätkin. Jos pyramidit kiinnostavat kannattaa lukea Charin postaus Gizasta.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti