Helpot eväät ylelliseen koti-iltaan

Seafood platter ja Chablis saattavat hyvinkin olla maailman helpoin resepti pientä arkista luksusta tihkuvaan koti-iltaan avomiehen kanssa (etenkin jos lähettää avomiehen Stockan Herkkuun ja itse saa keskittyä muuhun olennaiseen). Kootut merenelävät kuuluvat Maison de Blancsin helppoihin kestoratkaisuihin, sillä vaivattoman valmistuksen lisäksi äyriäiset ja muut meren mudassa möyrivät otukset ovat lähtökohtaisesti kovin maukkaita. Lisäksi niiden kanssa on helppo yhdistellä erilaisia viinejä ja kokeilla uusia yhdistelmiä.

Ruotsinlaivan tax freesta mukaan tarttunut Domaine des Malandesin Chablis Premier Cru Côte de Léchet 2009 pääsi tällä kertaa testiin jättikatkarapujen, kampasimpukoiden ja muiden merellisten makujen seuraksi. Kohtuullisen nuori vuosikerta oli jo valmis juotavaksi eikä välttämättä kovin pitkää säilytystä enää kestäisikään. Vuoden 2009 kesä oli Chablis'n alueella lämpimähkö, mikä on ilmeisesti vaikuttanut siihen, että viini yllätti ainakin meidät olemalla hieman epätyypillinen Chablis Premier Cru.

Domaine des Malandesin Chablis 1er Cru Côte de Léchet 2009, kampasimpukka-rilletteä ja ciabattaa.

Domaine des Malandesin viinissä oli Chablis'lle tyypillinen sitrusmainen ja mineraalinen tuoksu, mutta maussa mineraalisuus ei tuntunut lähes lainkaan. Sen sijaan maku oli varsin hedelmäinen ja havaittavissa oli jopa hieman persikkaa ja muita makeita hedelmiä. Happojakaan juomassa ei ollut liiaksi asti, mutta kokonaisuutena viini oli oikein miellyttävä ja sopi erinomaisen hyvin merenelävien seuraksi. Decanter-lehti suosittelee kyseistä viiniä juotavaksi välillä 2013-2018, mutta kevyiden happojen vuoksi en lähtisi säilömään kellarissa olevaa toista pulloa kuuden vuoden päähän.

Allekirjoittaneen suosikiksi Seafood platterilla nousi tällä kertaa Pariisista tuotu kampasimpukka-rillette. Löytyisköhän vastaavia säilykkeitä jostakin Helsingin herkkukaupasta?

0 kommenttia:

Lähetä kommentti