Unelmia ja viinimatkoja

Tunnustan olevani paatunut viinimatkailija. Krooniseen matkakuumeeseeni yhdistyy voimakas tarve matkustaa kohteisiin joissa viljellään ja tehdään viiniä, mieluiten hyvää sellaista. Viinimatkailun hyviin puoliin kuuluu viinin lisäksi se, että maaseudulla matkustaessa näkee ja kokee usein paljon enemmän kuin vain suurkaupungeissa. Ympäristöstä pidetään hyvää huolta, ja viininviljelyalueilla maisemat ovatkin usein henkeäsalpaavia ja köynnösten keskellä saattaa törmätä jos jonkinlaisiin eläimiin. Ihmisiin on usein helpompi saada kontaktia pienemmillä paikkakunnilla, ja yhtäkkiä matkailija saattaa löytää itsensä odottamattomasta paikasta, kuten paikallisten viinintekijöiden illalliselta. Myös ruokaelämykset ovat aivan omaa luokkaansa alueilla, joilla pidetään huolta siitä, että raaka-aineet ovat tuoreita ja että kaikki aterian osaset sopivat täydellisesti yhteen paikallisten viinien kanssa.

Olen laatinut aivojeni pienissä sopukoissa listaa unelmieni viinimatkakohteista, joihin haluan päästä tutustumaan. Näillä näkymin ainakin osa näistä haaveista saattaa toteutua jo hyvinkin pian, mutta siitä enemmän sitä mukaa kun suunnitelmat tarkentuvat.

Puligny Montrachet. Kuva lainattu.

Burgundi lienee tällä hetkellä ykkösenä to do-listallani. Meursault, Puligny Montrachet ja muut ihanat pikkukylät ehdottomasti myöskään Chablis'ta ja Beaunea unohtamatta ovat paikkoja joihin on pakko päästä. Burgundista löytyvät maailman parhaat Chardonnayt sekä Pinot Noirit, joiden avulla opin pitämään punaviinistä. Toki unohtamatta uskomattomia keskiaikaisia kyliä kirkkoineen ja kellariholveineen.

Margaret River. Kuva lainattu.

Margaret Riverin alue Länsi-Australiassa on myöskin varsin korkealla sijalla toivelistallani. Margaret Riveristä tulee erinomaisia Chardonnayta, esimerkiksi useaan otteeseen hehkuttamani Vasse Felix, vaikka myös muutkin viinit kuten Semillonit ovat kuuleman mukaan mainitsemisen arvoisia. Bonuksena vielä se, että viinialue sijaitsee aivan rannikon tuntumassa, jolloin rankkaan viinimatkailuun voi yhdistää rennon letkeän rantaloman.

Central Otago. Kuva lainattu.

Uudessa-Seelannissa lomaillessamme törmäsimme avomiehen kanssa jatkuvasti ihmisiin jotka kehuivat Central Otagoa ja etenkin sieltä tulevia Pinot Noireja. Ei kuulemma olisi kannattanut missata. Lisäksi kyseisestä paikasta löytyy Felton Road, usein Uuden-Seelannin parhaimmaksi rankattu tila. Koska kuitenkin sen missasimme, on Central Otago mukana unelmaviinimatkakohteiden listalla. Lisänsä muuhun autuuteen tuo Uuden-Seelannin uskomattoman kaunis luonto lumihuippuisine vuorineen.

Napa Valley. Kuva lainattu.
Kalifornian viinialueet Napa Valleyn johdolla ovat kuuleman mukaan must-kohde, ja mikä ettei - kovasti kiinnostavaltahan se vaikuttaa. Jos osaa valita paikat oikein, on mahdollista päästä maistelemaan mainioita Chardonnayta, Cabernet Sauvignonia ja Zinfandelia. Mahdollisen Kalifornian-visiitin myötä tulisi korjattua sekin nolo tosiasia, että allekirjoittanut ei ole koskaan käynyt Yhdysvalloissa.

Muita bubbling under-viinimatkakohteita ovat ainakin sherryn kotikulmat Jerezissä ja portviinin alkulähde Douro. Italiassa allekirjoittanutta kiinnostaisi monikin alue, ensisijaisesti ehkä Piemonte ja siellä erityisesti Moscato d'Asti. Uskon myös vakaasti, että paikan päällä oppisin arvostamaan enemmän Nebbiolon hienouksia, jotka ovat jääneet vielä melko aloittelevalle punaviinin juojalle mysteeriksi.

Eräs paikka jota en ole maininnut, mutta joka yksiselitteisesti kuuluu listalle on luonnollisesti Champagne. Syy siihen että Champagnea ei listalta löydy on se, että reilu vuosi sitten teimme avomiehen kanssa Pariisista päivämatkan Épernay'hin jossa pääsimme vierailemaan suurten tilojen liki teollisuushallimaisissa maistelutiloissa. Vierailisin kuitenkin niin kovin mielelläni muissa kylissä ja pienempien tuottajien tiloilla paremmalla ajalla ja kulkuneuvolla varustettuna.

3 kommenttia:

  1. Nebbiolon hienoudet aukeavat paremmin hieman kehittyneissä viineissä. Nuorena kun tuppaavat olemaan melko sulkeutuneita ja hapokkuudeltaan tiukkoja. Barbarescot 7-12 vuoden iässä sekä Barolot 10-15 vuoden tienoilla antavat hyvää osviittaa Nebbiolon mahdollisuuksista.

    VastaaPoista
  2. M and M, säg inte annat!

    Viini-Ville, olen huomannut että kehittyneemmät italiaiset punaviinit ovat enemmän makuuni kuin nuoret. Punaviiniprojektini on vielä kovin alkutaipaleella, ja Nebbiolot eivät tosiaan ole ihan helpoimmasta päästä aloittelijalle.

    VastaaPoista