Aasialaista fuusiokokkausta ja aromaattisia rypäleitä

Aasialainen, voimakkaasti maustettu ruoka ja aromaattisista rypäleistä valmistettu, hieman makeutta sisältävä viini ovat klassinen yhdistelmä joka menee harvoin pieleen. Lisäksi yhdistelmä on sellainen, joka tuo allekirjoittaneelle elävästi mieleen myrskyisän illan Uuden-Seelannin Pictonissa. Istuimme avomiehen kanssa pitkän vuonoristely- ja bush walk-päivän jälkeen parvekkeen oven takana katsellen myrskyävää Marlborough Soundsia ja nautiskellen lähi-intialaisesta haettua tulista take awayta kera Te Whare Ran Gewürztraminerin. Marlborough'ssa sijatseva TWR ihastutti Sauvignon Blanc-alueella harvinaisine aromaattisine viineineen, ja jälkeenpäin harmittaa kovasti että ostimme tilalta mukaan ainostaan yhden pullon jonka joimme heti vierailun jälkeisenä päivänä.

Ainekset aasialaiseen ateriaan ja Spy Valley Gewürztraminer.

Koti-illan kunniaksi päätin valmistaa modernia aasialaista australialaisella otteella ja yhdistää annokseen uusiseelantilaisen Gewürztraminerin. Australian ja Uuden-Seelannin ruokakulttuurit ovat saaneet paljon vaikutteita Aasiasta, ja Sydneyssä ja Wellingtonissa söimmekin rennolla osanialaisella tavalla valmistettuja aasialaisia fuusioruokia. Nuudeleita, kookosta, sitruunaruohoa, limeä, inkivääriä ja reilusti chiliä korianterilla höystettynä ja yhdistettynä Spy Valleyn Gewürziin tekivät allekirjoittaneesta tälläkin kertaa onnellisen autuaan. Seurana nautittu ranskalainen taide-elokuva huusi seurakseen Bordeaux-viiniä ja ranskalaista bistroruokaa, mutta fuusioinnissa pienet säröt kokonaisuudessa sallittakoon.

Viinivalinta nuudeliannokselle ja soijassa marinoidulle tonnikalapihville oli osuva - valintalistallani ollut ranskalainen Pinot Blanc olisi tuskin sopinut uuden maailman cross kitchen-henkeen yhtä täydellisesti. Spy Valleyn hedelmäinen makeus ja kukkaisuus tukivat kookoksen ja sitruunaruohon makeaa pehmeyttä ja viinin hapot riittivät hyvin limen ja korianterin seuralaisena. Testattu ja hyväksi koettu, valmistan siis taatusti toistekin.

Spy Valleyn Gewürz oli luonteeltaan hyvin samantyyppinen kuin Te Whare Ran vastaava, ovathan ne molemmat peräisin samalta alueelta. Kyseistä viiniä maistelemalla voi siis hyvinkin fiilistellä Uutta-Seelantia, pingviinejä ja delfiinejä, upeita vuoria sekä häkellyttävää vehreyttä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti