Tehtävä: arkiviini etappina Italia

Olen saanut jonkin verran hyviä ja kiinnostavia vinkkejä arkiviininmetsästysmissiooni liittyen. Pääosa vihjeistä on ollut punaviinejä, ja koska olen edelleen heiman varovainen punkkujen suhteen, aloitan teemapostaukset valkoviini-aiheisella testillä. Tällä kertaa maistelin italialaista Pecorino-rypäleestä valmistettua Pehhcora-viiniä, jonka sain hiljattain testavakseni. Pecorino-juusto on allekirjoittaneelle tuttu jo ennestään, mutta samannimisestä rypäleestä valmistettua viiniä en ollut vielä aiemmin pääsyt maistamaan.

Pehhcora Pecorino. Kuva Viinimaa.fi.

Tarinan mukaan italialaiset lampaat - jotka ovat erityisen mieltyneistä Pecorino-rypäleeseen - ääntelevät "pehhcoora, pehhcoora", mistä lammasetikettisen viinin nimi on peräisin. Pääsiäisen lammasviiniksi hedelmäisen raikkaasta Pehhcorasta ei kuitenkaan ole, ellei satu karttamaan punaista lihaa kuten allekirjoittanut, jolloin etiketin elukka riittää hyvin pyhien lammaskiintiön täyttäjäksi. Maison de Blancsissa viini testattiin äyriäisilautasen seurana, ja ainakin grillatut tiikeriravut sekä kampasimpukat sopivat mukavasti omenaisen ja italialaisen valkoviinin raikkautta henkivän Pehhcoran kanssa yhteen. Oltuaan päivän avattuna viinistä paljastui myös aavistuksen mineraalisia aromeja, jotka peittyivät alun hedelmäisyyden alle, mutta tästä huolimatta soijabolognese oli juomalle turhan tuhti ruokaseuralainen. Voisin testata Pehhcoraa raikkaan, hedelmillä höystetyn ja pehmeän kirpakalla sitrusvinaigrettellä maustetun (luomu)kanasalaatin kera tai vaihtoehtoisesti kesäisen piknikin tai buffetin juomaseuralaisena.

Pehhcora maksaa alkoholiliikkeessä 9,48 euroa, eli se on juurikin sopivasti arkiviinin hintaraameissa. Pecorino-rypäleen suosio Italiassa on kuulemma kasvussa, mikä onkin ihan iloinen uutinen italialaisten valkoviinien ystäville. Tähän hintaan Pehhcora on varsin kilpailukykyinen haastaja perinteisille Pinot Grigioille, jotka alkavat rehellisesti sanottuna olla jo hieman nähtyjä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti