Miksi Blanc de Blancs

Tarkoituksenani on jo pidemmän aikaa ollut tehdä postaus siitä, miksi blogini nimi on se mikä se on. Tehtäköön se nyt blogini lähestyessä kypsää puolentoista vuoden ikää, jotta teidän ei tarvitsisi enää pähkäillä mistä se tuonkin nimen on mennyt keksimään.

Blanc de Blancs'han tarkoittaa valkoisista rypäleistä valmistettua valkoviiniä, useimmiten kyseessä on Chardonnay-rypäleistä valmistettu samppanja, kun muutoin samppanjan valmistukseen käytetään Chardonnayn ohella pääosin tummia rypäleitä Pinot Noiria ja Pinot Meunieria. Suomen samppanjaguru Essi Avellan kuvailee Matka Champagneen-kirjassaan Blanc de Blancsia seuraavasti: "Eleganttina ja hedelmäisenä lajikkeena Chardonnay toimii yksistäänkin mainosti. Nuorena viinit voivat olla hyvin korostuneen hapokkaita, lineaarisen ja luisevankin rakenteen omaavia. Mutta ikääntymisen myötä Chardonnay kääntyy pian upean paahteiseksi ja kermaiseksi. Siten eräät samppanjan hienoimmista viineistä ovat puhtaita Chardonnay-viinejä, kuten Taittingerin Comtes de Champagne, Salon tai Ruinart Dom Ruinart."

Salon 1995. Kuva lainattu.
Alunperin blogia perustaessani halusin ranskankielisen nimen, koska olin juuri aloittanut ranskanopiskelun vuosien tauon jälkeen. Samoin halusin blogini nimen viittaavaan viiniin, ja miksei juuri samppanjaan, josta niin kovasti pidän. Blanc de Blancsin kuvaus sopi myös kolmenkympin tienoilla helposti syntyvään pienehköön kriisiin: ikääntyminen tekee samppanjasta paremman, ja nuoret samppanjat saattavat turhan kulmikkaita ja hyökkääviä. Check, näinhän se on myös ihmisten kanssa.

Chardonnay-rypäleitä. Kuva lainattu.
Noiden yllä mainittujen syiden lisäksi nimi Blanc de Blancs tuntui sopivan oivasti, sillä Mademoiselle de Blancs'kin sattuu olemaan blondi. Mutta ehkä tärkein syy on kuitenkin se, (kehtaakohan tätä tunnustaakaan) että lempirypäleeni on Chardonnay. Lähes kaikki parhaat viinit, kuten samppanja, Chablis ja Burgundin kylien viinit on tehty Chardonnaysta. Rypäleellä on valitettavan huono maine, ja kyllähän siitä valmistetaankin aivan uskomatoman paljon kuraa pitkin maailmaa, mutta Chardonnay on todella monipuolinen rypäle josta saa aikaan ainakin allekirjoittaneen mielestä maailman parhaita viinejä. Kunhan muistaa ottaa rauhallisesti tammen käytön kanssa.

Siksi siis Blanc de Blancs.0 kommenttia:

Lähetä kommentti