Bollingeria Bondin jalanjäljissä

Tänään, Champagne Dayn kunniaksi ajattelin kirjoittaa kovasti ajankohtaisesta samppanjasta, eli Bollingerista. Bollinger on luonnollisesti kaikkien huulilla tänään ensi-iltaan tulevan uuden James Bond-elokuvan vuoksi, sillä kyseinen samppanja on jo vuosia ollut maailman kuuluisimman salaisen agentin luottojuoma. Tunnustaudun kovaksi 007-faniksi, sillä Bondeista huokuu mielestäni ihanasti vanhanaikaista glamouria tyylikkäällä tavalla. Uusimmat agentti-leffat ovat tosin allekirjoittaneen makuun hieman liian action-painotteisia kun itse tykkään enemmän vanhojen Bondien salaperäisestä jännityksen tunnusta ja tyylistä.

Oli miten oli, James Bond yhdistetään usein Bollingeriin, josta satun itsekin tykkäämään kovasti. Bollinger sopiikin oivasti juuri tuohon luksus/glamour-tunnelmaan, sillä samppanjatalo on hyvin perinteikäs ja arvostettu ja lisäksi melkoisen omanarvontuntoinen. Esimerkiksi alla oleva Bondin 50-vuotisjuhlavuodeksi tehty mainos henkii erinomaisesti Bollingerin ylellisyyttä ja on mielestäni ihan järjettömän tyylikäs.

Kuva lainattu Wennercolta

Pääsimme kesän Champagnen-kierroksella käymään Bollingerilla, joten viinitalo on itselleni siinä mielessä varsin läheinen. Charmantti isäntämme Bollinger Ambassador Christian Denis kertoi ylpeänä talon loisteliaasta historiasta ja arvostetusta asemasta. Bondin lisäksi myös Englannin kuningashuone juo Bollingeria, ja etenkin Iso-Britanniassa talolla on jo pitkään ollut todella vahva jalansija. Bollinger ylpeilee myös sillä, että se on ainoa samppanja jolla on lähes viralliseksi muodostunut lempinimi, Bolly (nimi lienee tuttu etenkin Todella upeeta-sarjan ystäville).


Bollingerin vaikuttava rakennus sijaitsee Aÿn kylässä lähellä Épernayta.

Bollingerilla ollaan kuten sanottu äärimmäisen ylpeitä talon historiasta ja etenkin samppanjaleski Lily Bollingerista, joka on tokaissut kuuluisan sitaatin “I drink my Champagne when I’m happy and when I’m sad. Sometimes I drink it when I’m alone. When I have company I consider it obligatory. I trifle with it if I’m not hungry and drink it when I am. Otherwise I never touch it — unless I’m thirsty.”

Syytä ylpeyteen riittää, sillä Bollingerin samppanjat ovat todella korkealaatuisia ja ainakin omaan makuuni kovin sopivia. Valtaosa juomiin käytettävistä rypäleistä tulee Bollingerin omilta tiluksilta joista suuri osa sijaitsee Grand Cru-kylissä, ja vain noin kolmannes ostetaan ulkopuolelta. Lisäksi Bollinger on yksi harvoista perheomistuksessa olevista samppanjataloista, valtaosan muista tunnetuista taloista kuuluessa joko suureen konserniin tai ollessa pääomasijoittajan omistama.

Kuva M&M

Bollingerin perus-samppis, eli Special Cuvée on miellyttävän paahteinen ja mineraalinen ja maussa on mukana tämän lisäksi kaikki perinteiset samppanjan elementit elegantilla tavalla: sitrus, vihreä omena ja tasapainonen hapokkuus. Oma suosikkini maistamistani Bollingereista on kuitenkin La Grande Année 2002, jossa on vähemmän hedelmää mutta enemmän potkua ja luonnetta maun jäädessä pitkäksi aikaa kielelle kutkuttelemaan.

Skyfall-elokuvassa agentti 007 nauttii kuuleman mukaan Bollinger R.D. 1997:ää, joka on saanut esim. Cellartrackerissa keskiarvionniksi 93,2 pistettä. Varmasti maukas juoma sekin, mutta itse en harmikseni ole päässyt kyseiseen juomaan tutustumaan. Kuten en myöskään Bollingerin ikoniviiniin Vieilles Vignes Françaisesiin, joka nopean googlailun perusteella näyttää edullisimmillaan irtoavan 350 euron hintaan.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti