Monta yötä jouluun on...

Jouluunhan on toki vielä aikaa (77 yötä, mikäli laskutoimitukseni meni oikein), mutta ainakin minun joulusesonkini alkaa siitä kun glögikausi alkaa. Tänään voinee julistaa glägikauden alkaneeksi, sillä vuoden Blossa-maku on saapunut Alkoon.

Pääsin pari viikkoa sitten ennakkomaistamaan yuzu-inkivääri -Blossaa, ja täytyy sanoa, että tämän vuoden maku on suosikkini kaikista aiemmista Blossista, jopa parempi kuin muutaman vuoden takainen mustikka. Inkiväärillä minulle saisi myytyä lähes mitä tahansa, mutta japanilaisen yuzu-sitrushedelmän kumppanina inkiväärin maku tuntuu jopa minunkaltaiseni fanin suussa epätavallisen herkullisen pehmeältä. Yuzu puolestaan antaa glögille miellyttävää kirpakkuutta, joka sopii ainakin allekirjoittaneelle, sillä olen enemmän raikkaiden kuin makeiden makujen perään.

Kuva lainattu Blossan sivuilta, joilta löytyy ihania Japani-henkisiä kuvia enemmänkin.

Blossa 12 on maustettu lisäksi glögimausteilla, joten kotoisat joulun maut sekoittuvat sopivasti eksoottisempiin ja raikkaampiin orientaalivivahteisiin.

Itse testasin juomaa kylmänä, mutta uskon että ankean räntäisiin syysiloihin yuzu ja inkivääri istuvat paremmin lämmitettynä. Napostelukombona en lähtisi suosittelemaan perinteisiä piparkakkuja ja joulutorttuja, mutta Blossan Chief Blender Åsa Orsvärnin suositus juustosta ja viikunamarmeladista tai mantelipipareista voisi sopia glögin seuralaiseksi. Sushia voisin myöskin kuvitella yhdistäväni höyryävän Blossan kanssa.

Jos Blossa 12 tyhjenee hyllystä ennen kuin ehdin tankata lisää, niin noudatan hyväksi todettua glögintuunausreseptiäni, jota aion tänä talvena vielä freesata aiemmasta. Ainesosia on melkoinen kasa, mutta vakuutan että tähän jää koukkuun ja tavallinen glögi ei tämän jälkeen maistu enää miltään.

Glögi à la Mademoiselle de Blancs kahdelle

Kaksi mukillista punaviiniglögiä (käytän yleensä Blossaa)
Kaksi mukillista mehuglögiä tai puolukkamehua
Neilikoita maun mukaan
Kaksi kanelitankoa
Tuoretta tai kuivattua inkivääriä maun mukaan
Muskottipähkinän kuoria maun mukaan
Kolme tähtianista
Appelsiinin- ja sitruunankuoria maun mukaan

Pane kaikki ainesosat kattilaan ja lämmitä miedolla lämmöllä vähintään 10 minuuttia jotta kaikki maut ehtivät sekoittua. Älä anna glögin kiehua. Halutessasi voit lisätä alkoholia tai jättää mehuglögin pois, mutta itse tykkään siitä että glögi ei ole liian vahvaa.2 kommenttia:

  1. Meillä testattiin tämänvuotista Blossaa Maraboun lemon& gingerin kanssa ja hyvin toimi.

    VastaaPoista
  2. En ole mikään kova suklaa-fani, mutta Maraboun Lemon & Ginger on kyllä tosi hyvää, joten pitää ehdottomasti testata. Itse maistelin juuri kotona leivottujen murokeksien kanssa, ja luulen että tuo suklaa sopii paremmin :)

    VastaaPoista