Parasta marraskuussa

Marraskuu on hyvin mahdollisesti kaiken maanpäällisen ankeuden ruumiillistuma: kesästä on jo aivan liian kauan, seuraavaan kesään on niin monta kuukautta että jo pelkkä ajatuskin ahdistaa, puhumattakaan siitä että ulkona on masentavaa, pimeää, kylmää ja tuulista. Pitkän pohdinnan jälkeen olen päätynyt siihen, että on marraskuussa sittenkin yksi hyvä puoli. Se on nimittäin se, että marraskuukin päättyy aikanaan, ja nyt tuo loppu alkaa onneksi jo lupaavasti häämöttää.

Toiseksi parasta marraskuussa ovat viikonloput. Marraskuiset kotiperjantait ovat niitä harvoja valopilkkuja koko kuukaudessa, ja ne saavat ainakin minut jaksamaan ikuisuudelta tuntuvien työviikkojen läpi. Älkää siis yrittäkö kutsua minua mihinkään marraskuisina perjantai-iltoina, en tule kuitenkaan.

Kuva lainattu

Niin tylsältä kuin se saattaakin kuulostaa, niin marraskuisten kotiperjantaiden autuus koostuu siitä, että töiden jälkeen riennämme avomiehen kanssa Stockan Herkun ruuhkaan ruokaostoksille ja tämän jälkeen kokkaamme jotain vähän parempaa ja valitsemme vähän paremman paremman viinin sen seuraksi viinikaapista. Autuuteen vaikuttaa olennaisesti myös se, että kokkaamisen jälkeen ei tarvitse tehdä enää yhtään mitään.

Viime viikolla vähemmän paremmaksi viiniksi valikoitui Katnook Estaten Odyssey 2005, Cabernet Sauvignon Australian Coonawarrasta. Odyssey on miellyttävän tasapainoinen ja aussiksi erittäin elegantti, pehmeän eukalyptuksinen ja seetrinen Cab Sav. Viinissä on myös tyypillistä mustaherukkaa ja miellyttävät tanniinit, mutta olimme avomiehen kanssa hieman erimielisiä siitä tarvitseeko Odyssey seurakseen ruokaa vai ei. Itse olin sitä mieltä, että tanniinit tuntuivat siinä määrin, että viinin maistelu oli nautinnollisempaa ruoan kanssa.


Pieni ilon pilkahdus marraskuussa on myös ystävien yhteen kokoaminen. Kokeilimme marraskuisen lauantain kunniaksi laiskan bilejärjestäjän konseptia, jossa jokainen vieras tuo mukanaan juuston jaettavaksi ja viiniä itselleen. Talo tarjosi puitteiden lisäksi juuston seuralaiset, eli keksit, hillot ja hedelmät (ja kyllä, tiedän että viinirypäleet ovat viinin kanssa vihoviimeistä tarjottavaa, mutta laitoin ne siitä huolimatta esille). Nyyttärihenkinen illanvietto oli ainakin järjestävän tahon mieleen, ja mukavaa oli se, että lukuisten juustojen lisäksi vieraat innostuivat osin myös maistelemaan toistensa viinejä jolloin erilaisia viini-juusto -komboja pääsee kokeilemaan ihan eri tavalla kuin vain omaa viiniään nautiskelemalla. Pääsimme testaamaan mm. miten samppanja ja late harvest -viini sopivat juustojen kanssa. Ja jo toisena päivänä putkeen joimme Coonawarran Cab Savia, kun yksi Jacob's Creekin järjestämän The Label Projectin viineistä pääsi testiin juustojen kanssa.

Niin, ja sekin on marraskuussa ihan kivaa, että voi paeta julmaa maailmaa suunnittelemalla kevään Australian-matkaa ja miettimällä vierailukohteita Barossa Valley'a, Adelaide Hillsiä ja jo pariin otteeseen mainittua Coonawarraa...

4 kommenttia:

  1. Epoisses nähtävästi löytynyt!

    VastaaPoista
  2. Juu, Époisses on löytynyt ja jo muutaman kerran testattukin. Stockalla on jopa ihan kahta erilaista varianttia tuosta!

    VastaaPoista
  3. :D Tässä marraskuun masennuksessa on kyllä tosi kiva että on jotain spesiaalia mitä odottaa. <3 Australia

    VastaaPoista