Australialainen joulu

Kolme yötä jouluun on. Sen kunniaksi, että The Label Projectin palkintomatkan lennot Australiaan on nyt varattu ja että Australia on ilmeisesti selvinnyt ehjänä tälle päivälle lupaillusta Maya-kalenterin mukaisesta maailmanlopusta, Blanc de Blancsin valkea joulukalenteri vie tänään Australiaan joulun viettoon.

Kuva lainattu

Down under joulua vietetään keskellä kesää, ja ainakin turistien keskuudessa Sydneyn maailmankuulu Bondi Beach on tämän vuoksi yksi suosituimmista joulunviettopaikoista. Bondin vaaleat hiekat ja valkoisena kuohuvat aallot houkuttelevat uimareita ja surffaajia läpi kesän ja talvenkin, mutta etenkin jouluisin Bondi on aivan tupaten täynnä. Australian rannoissa tylsää on se, että alkoholin nauttiminen on kokonaan kielletty, joten joulun kunniaksi ei ole lupaa poksauttaa auki aussikuohua tai Foster'sia (tarkemmin ajatellen ehkä sittenkin ihan hyvä juttu...).

Me muualla kuin Bondilla jouluamme viettävät voimme kuitenkin nauttia hedelmäisen raikkaista australialaisista kuohuviineistä, jotka nekin sopivat ihan mukavasti kalapöydän kaveriksi. Perushyvä aussiskumppa Alkon hyllystä on esimerkiksi Carrington Vintage Brut (9,99 €), mutta Taltarni Brut Taché rosé-skumppa (15,89 €) tai tasmanialainen Jansz Premium Cuvée Brut (16,86 €) ovat mukavia vaihtoehtoja hieman nirsommalle kuohuviinin ystävälle. Australiassa tehdään pääosin Shiraz-rypäleestä myös paljon punaisia kuohuviinejä, jotka voisivat hyvinkin sopia joulukinkun ja laatikoiden kera erikoisempana yhdistelmänä jos kyseisiä juomia olisi Alkossa tarjolla.

3 kommenttia:

 1. Janszin lisäksi myös Taltarni tulee Tasmaniasta. Tehty ns. samppanjarypäleistä perinteisellä menetelmällä. Ainakin aikaisemmissa vuosikerroissa oli huikea hintalaatusuhde.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuottajan mukaan Taltarniin käytetyistä rypäleistä n. 5% tulee Tasmaniasta. :)

   Poista
 2. Monet aussituottajat keräilevät rypäleensä eri alueilta ja koostumukset saattavat varmasti ainakin osin vaihdella vuosittain. Tasmanialaisten rypäleiden lisääminen on varmasti hyvä myyntikikka, sillä Tasmania on Australiassa melkoisen arvotettu kuohuviinialue viileän ilmastonsa vuoksi. Oli miten oli, Taltarni on kyllä mielestäni oikein mainio skumppa.

  VastaaPoista