Kalkkikiveä ja Sauvignon Blancia

Neljä päivää jäljellä. Toiseksi viimeinen työpäivä ja kolmanneksi viimeinen ostospäivä Alkossa. Blanc de Blancsin valkea joulukalenteri on muotoutunut varsin ranskalaiseksi, joten jatketaan tänäänkin samaa linjaa. Torstain luukun jouluinen tervehdys tulee Loiren laaksosta Sancerren kylästä, joka on tunnettu mineraalipitoisista Sauvignon Blanc -viineistään.


Chablis'n tavoin Sancerressa on paljon vaaleaa kalkkikiveä ja savea, ja eri puolilta kyläkukkulaa tulevat viinit saattavat olla hyvinkin eri tyyppisiä riippuen istutusten maaperästä. Tyypillisesti Sancerret ovat myös kalkkisia ja mineraalisia, mutta kuitenkin raikkaita valkoviinejä. Sancerren tyylikkäimmät ja ainakin omaan makuuni parhaiten sopivat viinit tulevat silex-maaperästä, mutta kyseiset viinit ovatkin alueen tyyriimpiä. Sancerret sopivat erinomaisesti joulun kalapöytään, samoin kuin naapurikylän Pouilly-Fumé -viinit. molempia löytyy Alkosta joitakin erilaisia, edullisimmillaan pullon sancerrelaista saa 17,95 euron hintaan.

Sancerre on viineistä ja ruoasta kiinnostuneelle vierailijalle mukava päivämatkakohde, sillä pittoreksi kukkulan laella sijaitsevasta vaaleasta kivestä rakennetusta pikkukaupungista löytyy usean tilan tasting room ja hyviä ravintoloita. Kuvassa näkyvä La Tour tarjoaa Michelin-tähdellä arvotettua ruokaa varsin kilpailukykyiseen hintaan - esimerkiksi arkilounaan hinta on 25 € - ja menulla olevat annokset sopivat mainiosti paikallisten viinien kanssa, joita listalta löytyykin ihailtava määrä.

Jos Sancerren valkoiset eivät nappaa niin alueelta löytyy myös Pinot Noiria, ainakin Domaine Vacheronin La Belle Dame on kokeilemisen arvoinen viini.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti