Kesä talven keskellä

Jouluaatto häämöttää tasan viikon päässä ja työaamujenkin määrä hupenee uhkaavasti. Valkea joulukalenteri matkustaa tänään hakemaan lämpöä ja aurinkoa toiselta puolelta maailmaa Uuden-Seelannin parhaiten tunnetulta viinialueelta, Marlborough'sta.


Marlborough'sta useimmille tulee mieleen alueen maailmankuulu Sauvignon Blanc, mutta ainakin siellä käyneille on varmasti piirynyt vahvasti mieleen Uuden-Seelannin valkoiset pilvet ja lumihuippuiset vuoret kirkkaan sinistä taivasta vasten. Marlborough onkin myös paljon muuta kuin rakastetut ja vihatut vehreän mustaherukkamaiset SB:t. Alueen viinintekijät ovat huomanneet, että sama tyyli ei ehkä jaksa kiinnostaa maailmaa ikuisesti, joten tiloilla kokeillaan esimerkiksi tynnyreissä käytettyä Sauvingon Blancia (esimerkkinä Cloudy Bayn Te Koko) ja aromaattisista rypäleistä valmistettuja viinejä. Itsekin olen jo varmasti väsymiseen asti puhunut alueen Gewürztraminereista, mutta myös Rieslingit ja Pinot Blancit ovat yleensä mainioita.

Marlborough'sta puhuttaessa täytyy myös muistaa mainita alueen kevyehköt mutta tumman marjaiset Pinot Noir-viinit, jotka ovat lähes yhtä tunnettuja kuin Sauvignon Blancit valkoisella puolella. Joulupöytään alueen punaiset istuvat valkoisia paremmin kinkulle sopivina seuralaisina.

Uudessa-Seelannissa vietetään muuten joulua keskellä kesää. Allekirjoittanut huokaisee syvään kateudesta, eikä ulkona vihmova lumisade ainakaan auta kaukokaipuuseen.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti