Valkean maaperän perässä

Kaksitoista päivää aikaa jouluun ja Blanc de Blancs jatkaa matkaansa Ranskassa valkeiden asioiden perässä. Valkean joulukalenterin kolmas luukku vie tällä kertaa Chablis'n alueelle pohjoiseen Burgundiin.

Valkean Chablis'ta tekee viinin värin lisäksi alueen miljoonia vuosia vanha kalkkikivinen maaperä joka on peräisin Jura-kaudelta ja sisältää runsaasti fossiilista materiaalia. Ylivedon viinin lisäksi Chablis tarjoaa siis ainakin historianörteille mahdollisuuksia fossiilien metsästykseen.


Chablis'ssa monilla tiloilla on esillä fossiileja joita viinimatkailijat voivat ihastella. Yllä olevat jättikokoiset fossiilit joista isompi on polven korkuinen ovat nähtävänä Domaine Vocoret & Filsin tasting roomissa hieman kaupungin keskustan ulkopuolella.

Etenkin alueen paremmissa Grand Cru- ja Premiur Cru-viineissä on selkeästi havaittava kalkkikivinen luonne. Allekirjoittanut kuivailee tätä karaktääriä virallisin ammattitermein siten, että juoma tuntuu suussa siltä kuin olisi nuollut kiveä. Ja tämä siis positiivisessa merkityksessä, koska tykkään kovasti mineraalisista viineistä joista tuntee selvästi maaperän vaikutuksen rypäleeseen.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti