Best of Barossa

Lupasin joskus aiemmassa postauksessa kertoilla Barossan parhaita paloja ja vinkkejä viinituristille. Matkailijalle Barossa Valley on siitä helppo kohde, että se sijaitsee lähellä Adelaidea ja liikenneyhteydet ovat toimivat, olitpa sitten liikkeellä omalla autolla tai julkisilla. Australian suurimpana ja kuuluisimpana viinialueena Barossa on myös osannut tuotteistaa itsensä hyvin, ja esimerkiksi Adelaidesta järjestetään paljon päivämatkoja alueelle. Olimme avomiehen kanssa tuttuun tapaan matkassa julkisilla kulkuvälineillä, ja paikallisjunalla ja bussilla matka Tanundaan kesti Adelaidesta vain puolisentoista tuntia. Ystävällinen paikallisbussin kuski jätti meidät majapaikkamme lähelle jotta matkalaukun raahaaminen perille asti olisi helpompaa, vaikka kaupungin ainoa bussipysäkki sijaitsee keskustan toisella puolella.

Etelästä päin saavuttaessa Jacob's Creek toivottaa matkailijat tervetulleiksi Tanundaan. Pohjoispuolelta löytyy Penfold'sin vastaava tervetulokaari.

Tanunda on mukava kotipesä viinimatkailijalle, sillä se on sopivasti keskellä Barossaa ja mahdollistaa päivämatkat moneen eri suuntaan. Tanundasta löytyy myös jotakuinkin kaikki palvelut joita viinituristi tarvitsee ja liuta hyviä, loistavia tai erinomaisia ravintoloita. Pyöräilijälle Tanunda on sijaintinsa ansiosta erinomainen kohde, sillä helposti päivämatkan alueella sijaitsee suuri osa alueen kiinnostavimmista kohteista. Ja jos haluaa käydä tiloilla joiden tarjoomaa löytyy Alkosta, on Tanunda oiva paikka sillä mm. Jacob's Creek, Penfold's ja Peter Lehmann sijaitsevat kaupungin välittömässä läheisyydessä.

Avomiehen kanssa vierailimme pääosin pienillä tiloilla tutustumassa viinehin joiden saatavuus cellar doorien ulkopuolella on kehnohkoa. Etukäteen eniten odottamamme Rockford, Artisans of Barossa ja Torbreck olivat loppujen lopuksi myös alueen kiinnostavimmat vierailukohteet, Torbreckin viedessä potin kotiin parhailla viineillään. Mukaan ostamamme The Steading Blanc 2010 osoittautui tosin valitettavasti korkkivikaiseksi.

Rockfordin kuulu Basket Press Shiraz vakuutti myös allekirjoittaneen.

Jälleen kerran pienimmät paikat osoittautuivat kiinnostavimmiksi paikoiksi, sekä viinien että elämysten suhteen. Pikkutiloilla saa helposti erittäin henkilökohtaista palvelua ja jopa ex tempore -kierroksen viininvalmistamossa ja pikatapaamisen viinintekijän kanssa jos osoittaa olevansa kiinnostunut ja kyselee paljon.

Artisans of Barossa on siitä mielenkiintoinen paikka, että se on seitsemän pienen viinitekijän yhteishanke, jossa yhdestä cellar doorista saa kaikkien seitsemän tuottajan viinejä. Hobbs, Sons of Eden, John Duval, Massena, Spinifex, Teusner ja Schwarz tarjoavat kukin maistettavaksi kaksi viiniä ja viikonloppuisin paikalla on aina joku viinintekijöistä kertomassa omista viineistään lounaalla. Jouduimme harmittavasti skippaamaan Greg Hobbsin ystävällisestä kutsusta huolimatta artisaanilounaan, sillä olimme saaneet tehtyä pöytävarauksen Tanundan kuumimpaan ruokailupaikkaan, fermentAsiaan juuri samalle päivälle. Onneksemme Greg maistatti meille kuitenkin cellar door -listan ulkopuolelta Hobbs Shiraz Gregoria, joka on Amarone-tyyliin valmistettu alueelle epätyypillinen Shiraz. Ihan Amaronen tasolle Gregor ei yltänyt, mutta on hyvä ja kunnianhimoinen hanke pieneltä viinitalolta.

Barossan artisaanien viinit näytillä.

Barossan parhaasta maisteluelämyksestä vastasi puolestaan Two Hands, jossa meidät istutettiin aurinkoiselle terassille jonne meille tarjoiltiin viinit yksi kerrallaan, kera leivän, kinkun ja oliiviöljyn.

Suurimmasta pettymyksestä puolestaan vastasi Seppeltsfield, jonka väkevöidyt viinit ovat maankuuluja ja joita meille kehuttiin lähes jokaisella tilalla. Allekirjoittaneen ja avomiehen mielestä Seppeltsfieldin viinit olivat tylsiä ja vetisiä, huolimatta siitä että Australian viiniguru James Halliday on rankannut monet niistä korkein pistein. Tilan kuuluisin juoma, 100-year-old Para Vintage Tawny jäi meiltä maistamatta, sillä 30 $ (n. 24 €) maksu yhdestä lasillisesta tuntui huimalta siihen nähden, että kaikki sitä ennen maistamamme viinit olivat olleet tylsiä, ja tilan sherry-yritelmä maistui suoraan sanottuna pahalle.

Tanundan alueen ravintoloista voin suositella ainakin jo aiemmin mainittua fermentAsiaa, kotoisaa bistroa nimeltään 1918 sekä hieman kauempana keskustasta sijaitsevaa Hentley Farm -viinitilan fine dining -paikkaa. Myös Jacob's Creek Visitor Centren lounas oli runsas ja maittava, ja puitteet Jacob's Creekillä ovat upeat. Kuumina päivinä vierailijakeskuksen alueella kannattaa kuulemma varoa brown snake -lajin käärmeitä, joita on alueella runsaasti ja joiden purema tappaa muutamassa minuutissa. Lohdutuksen sananen käärmekammoisille: kolmella Australian-vierailulla ja lukuisia viinitiloja kolunneena en ole koskaan törmännyt käärmeeseen, ja lisäksi käärmeet pelkäävät kuuleman mukaan ihmisiä enemmän kuin me niitä.

Monet viinitilat tarjoavat kevyitä lounaita, kuten juustolautasia. Kuva Barossa Valley Estatelta.
0 kommenttia:

Lähetä kommentti