Ruoan runsaudensarvi

Ruoka. Sitä on tarjolla paljon ja se on pääosin todella hyvää. Kahdentoista päivän aikana olen huomannut tiettyjä asioita jotka toistuvat joka aterialla tai ainakin vähintään kerran päivässä, ja kimchi on yksi näistä. Kimchi, eli käymisteitse valmistettu vahvasti maustettu kiinankaali on Korean kansallisruoka, mikä tarkoittaa käytännössä sitä että ateria ilman kimchiä ei ole oikea ateria. Oman kimchin valmistaminen tuntuu olevan kunnia-asia jokaiselle ravintolalle ja perheenäidille, ja kimchin valmistamiseen tarkoitettuja suuria saviastioita näkyy katukuvassa lukemattomia.

Toinen toistuva asia on se, että ruokaa tulee aina lisää. Kun luulet aterian olevan loppumaisillaan, kannetaan pöytään seuraava ruokalaji ja mahdollisesti vieläkin seuraava. Vajaassa parissa viikossa tämän on alkanut oppia ja siihen pystyy varautumaan, mutta alkupäivinä olotilana oli jatkuva ähky kun ei tyhmänä tajunnut että pääruoan oloinen annos olikin vasta lämmittelyä.

Kimchi ei ole osunut yhteenkään kuvaan, mutta pinaatti ja erilaiset vihannessekoitukset kuuluvat myös joka aterialle.

Korealainen ruokailu on siitä mukavaa, että tarjolla on aina lukuisia erilaisia ruokalajeja, joita voi maistella ja yhdistellä ja löytää niiden joukosta oman suosikkinsa. Kimchin lisäksi joka aterialla on luonnollisesti tarjolla myös riisiä, mutta muita usein eteen tuotavia annoksia ovat pinaatti, erilaiset juuret chilikastikkeessa, retikat ja tofu useassa eri muodossa. Savustettu kala ja muikkujakin pienemmät pikkiriikkiset kalat ovat myös tulleet tutuksi, samoin nuudelit - sekä lämpinänä että jään kanssa tarjoiltuna. Yleensä paikalliset isäntämme ohjeistavat syömään kaiken kimchin kanssa: tofun päälle laitetaan kimchiä, keittoon sekoitetaan kimichiä jne.

Tutuksi on tullut myös korealainen BBQ, eli ruokailu jossa jokainen grillaa oman lihansa pöydässä sijaitsevalla kaasugrillillä. Tällä tavoin tarjotaan ainakin nautaa, fasaania ja ankkaa.

Omat ruokasuosikkini löytyvät kuitenkin jälleen kerran merenelävien puolelta. Viime sunnuntaina ajoimme sisämaassa sijaitsevasta Chungbukin provinssista kolmen tunnin ajomatkan rannikolle, jossa saimme uskomattoman tuoretta merikalaa ja muita mereneläviä.

Kuvassa näkyvät ruoat ovat alkupala. Näiden jälkeen tarjoiltiin pääruoka, keitto ja riisi. Tämä on neljän hengen annos.

Ruokailun jälkeen vierailimme paikallisella kalatorilla, jossa näimme muoviämpäreissä elävinä kaiken mitä olimme äsken nauttineet ravintolassa. Osa olisi rehellisesti sanottuna jäänyt syömättä jos olisin tiennyt minkänäköisistä otuksista oli kyse. (Sivuhuomiona mainittakoon, että minä en kuitenkaan ole erään matkakumppanini tavoin lähtenyt kokeilemaan korealaista erikoisuutta, elävää mustekalaa.)

Yllä kuvassa näkyvien kevyiden alkupalojen jälkeen pääsimme itse asiaan, kun pöytään kannettiin valtavat lautaselliset sashimia.

Myös tämä on neljän hengen annos. Meidän seurueellemme tosin piti tuoda lisäannos kalan loputtua kesken...

Sashimilautasen koko oli arviolta 50cm x 50cm, ja meille tarjottiin viittä erilaista valkoista merikalaa. En tosin vieläkään oikein tiedä mitä kaloja söimme, sillä oppaamme näyttivät Samsungeistaan nimiä koreaksi, mutta voin vakuuttaa että oli erinomaisen hyvää. Kummat korealaiset vain haluavat peittää sashimin hennon maun tulisella chilikastikkeella ja tuoreella valkosipulilla, ja katsoivat ihmetellen mitä länsimaalaisia jotka söimme kalamme vain soijan ja wasabin kera.

Kaiken tämän jälkeen tarjoiltiin luonnollisesti vielä kalakeitto johon oli käytetty ne kalan osat joita ei voi hyödyntää sashimissa. Se on täällä myös merkittävää, että usealla aterialla syödään samaa eläintä useassa eri muodossa. Eräässäkin BBQ-ravitsemusliikkeessä seurueemme lihansyöjät saivat nautiia nautaa ensin fileenä, sitten maksana ja lisäksi oli tarjolla vielä hyytynyttä verta ja vatsalaukkua. Tälläisinä hetkinä on mukava pystyä vetoamaan siihen seikkaan etten syö punaista lihaa.0 kommenttia:

Lähetä kommentti