Ranskalaisia bistroklassikoita keskellä Töölöä

Olen nauttinut Koreasta paluuni jälkeen antaumuksella joka ikisestä suupalasta ja viinin kulauksesta, mutta viime perjantaina pääsin kokemaan kulinaristisia ja enologisia huippuhetkiä ravintola Careliassa Helsingin Töölössä. Olimme isommalla porukalla viettämässä juhlapäivää, ja kohteeksi valikoitui Carelia seuraavista syistä a) hyvä viinilista b) namia ranskalaista ruokaa ja c) kohtuuhintaan.


Alkuun skoolasimme Jean Vessellen Oeil de Perdrixillä, joka on satoja vuosia vanha samppanjatyyppi. Siinä viini ehtii olla kuorikosketuksessa tovin, jolloin kuorista tarttuu juomaan hento kultainen sävy. Varsinaisesta rosésta ei ole kyse, mutta ihan blanc-tyylinen ei kyseinen juoma myöskään ole. Maultaan Vessellen Oeil de Perdrix (tämä tarkoittaa peltopyyn silmää, joka on kuulemma samanvärinen kuin kyseinen samppanjatyyppi) on hienostunut ja elegantin hedelmäinen sekä kovin hapokas. Pienet kuplat ovat liki aggressiivisia ja muodostavat suutuntumaan mukavan moussen. Erinomainen alkumalja mutta loistava seuralainen myös esimerkiksi lohelle, suosittelen kokeilemaan jos eteen sattuu.


Alkuruoaksi allekirjoittanut nautti kampasimpukoita latva-artisokkapyreellä, kun taas avomies valitsi tartarpihvin - molemmat todellisia ranskalaisia bistroklassikoita. Alkuruokaviiniksi valikoitui J. Scharschin 2009 Riesling Altenberg de Wolxheim Grand Cru, joka oli väriltään Alsace Grand Crumäisen keltainen ja maultaan jo mukavan pehmeä ja pyöreän aromikas.


Päivän kalansaaliina oli kevyesti savustettua nieriää, sieniä ja artisokkaa, joten pääruoan valinta osoittautui omalta osaltani poikkeuksellisen helpoksi. Alkuruoan Riesling sopi oivallisesti myös tämän annoksen kanssa, vaikka kalan kevyeksi mainostettu savustus tahtoi hieman hyökätä viinin läpi.


Ja kun jälkiruokalistalta löytyi vadelma-mascarponemacaron, oli illallisen päätös kruunattu. Carelialle erityisplussa parhaasta koskaan syömästäni macaronista!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti