Viikonloppuviini kohtaa tammen

Tämän viikon Viikonloppuviini tulee - yllätys, yllätys - Australiasta ja vielä maan eteläosasta. Hintansa puolesta Dandelion Vineyardsin Twilight of the Eden Valley Chardonnay 2010 on perus-Viikonloppuviiniä hieman kalliimpi, mutta totesin että sen on pakko päästä listalle niin kauan kuin sitä vielä Alkossa on tarjolla. Twilight on Alkon poistuvien tuotteiden listalla, ja tuotetta löytyy muutamista Alkoista vielä reilun kolmentoista euron hintaan, kun aiemmin Chardonnayn hinta oli 17 euron luokkaa.

Kuva Alko

Viini on voimakkaan tamminen, jonkun mielestä ehkä liikaakin, mutta tammi ei ole kuitenkaan liian hyökkäävä ja etenkin jos tykkää voimakkaammista Chardonnay-viineistä on Dandelion hyvä valinta. Korostan kuitenkin, että viinin tammi ei ole uuden maailman tammiesanssi- tai tammilastu-tyyppinen ratkaisu vaan puun maku on peräisin 10 kuukauden mittaisesta tynnyrikypsytyksestä uudessa ranskalaisessa tammessa. Itse ostin tätä paria pulloa varastoon ja ajattelin testata josko tuo nyt jo mukava maku tuosta vielä pehmenisi pienellä säilytyksellä.

Alun tammen ja sen luoman pähkinäisyyden jälkeen viinistä löytyy paljon muutakin, esimerkiksi australialaiselle Chardonnaylle ominaista troopppista hedelmää ja mukavaa hapokkuuttakin.

Viini sopisi varmasti hyvin yhteen rasvaisen kalan kanssa, tai mikä ettei myös kanalle tai possulle. Avomiehen kanssa maistoimme tämän seurustelujuomana ilman ruokaa, ja mukavasti voikukkaviini istui siihenkin käyttötarkoitukseen.

2 kommenttia:

  1. Dandelion taitaa olla (etiketistäkin päätellen) ihan supisuomalainen voikukka, eikä auringonkukka. :) Itse viini hieman pelottaa, aussien Chardonnayt kun tuppaavat olemaan mitä tahansa tyylikkään burgundilaisista liiallisesti tukkoonuutettuja tammisuudeltaan. Edelleen on mysteeri kumpaan tämä mahtaa kuulua omassa makumaailmassani.

    VastaaPoista
  2. Kappas, pieni svetisismi tuonne oli päässyt ujahtamaan. Kiitos vain, voikukastahan tässä viinissä on kyse.

    Tämä kyseinen viini ei kuulu oikein kumpaankaan noista mainitsemistasi kategorioista, vaan on siinä välillä. Mielestäni ihan tyylikäs vaikkakin tamminen, mutta ei lähellekään niitä pahimpia tammipommeja joita Australiastakin tulee.

    VastaaPoista