Viileän lämmin Adelaide Hills

Vapun skumppapostauksessani sivusin pikaisesti taannoista vierailuamme Adelaide Hillsin viinialueelle, mutta päivän pikavisiitti ansaitsee ehdottomasti oman kirjoituksensa, niin herttainen, mukava ja lämminhenkinen kohde se oli.

Viileän ilmanalan alue Adelaide Hills sijaitsee aivan Adelaiden kaupungin kupeessa, ja avomiehen kanssa hyppäsimme lähiliikenteen bussiin joka ajoi meidät korkealla kukkuloilla sijaitsevaan Hahndorfin kylään alle tunnissa (matkalla näimme ne aiemmin mainostamani koalat). Hahndorf on idyllinen ja matkailijoiden suosiossa oleva alunperin saksalaisten uudisasukkaiden asuttama kylä, joka on edelleen kuin pieni pala Saksaa keskellä Etelä-Australiaa.

Rankka tasting-päivä on parasta aloittaa tuhdilla saksalaisella aamiaisella Hahndorf Innissä.

Hahndorfin kylässä ja sen välittömässä läheisyydessä kävelyetäisyydellä sijaitsee ainakin kolme cellar dooria: Rockbare (jonka skumpasta nautin viime viikolla vappupäivän auringossa), Somerled ja Hahndorf Hill. Parin bussipysäkin päässä Bridgewaterin kylässä pääsee puolestaan maistelemaan Petaluman viinejä pittoreskissa vanhassa myllyssä.

Rockbaren sympaattinen maistelutila sijaitsee Hahndorfin pääväylän varressa.

Hahndorfin tiloista tunnetuin, Hahndorf Hill, aiheutti vierailijoille pienoisen pettymyksen. Toivoimme saavamme maistaa tilan Grüner Veltlineriä ja Blaufränkischia, mutta kyseiset viinit olivat luonnollisesti loppu ja muut viinit olivat tasapaksun tylsiä. Toisaalta mitä muutakaan voi odottaa paikalta joka satsaa enemmän turismiin kuin viineihin ja on jopa valittu yhdeksi Etelä-Australian parhaista turismikohteista? Ihan tuskaa ei vierailu Hahndorf Hillin tyylikkäässä maistelutilassa onneksi kuitenkaan ollut, vaikka tilalle pääsee hupaisasti nimettyä Pain Roadia pitkin.

Rockbare ja Somerled puolestaan olivat ehdottomasti visiitin arvoisia paikkoja. Rockbarella riitti valikoimaa ja erilaisia viinisarjoja - esimerkiksi Mojo on helppoon ja kepeään juomiseen tarkoitettu - ja Somerled piti huolta maistelijoiden viihtyvyydestä sekä viinien että miljöön osalta.

Somerledin perustastingiin kuuluu viisi viiniä.
Somerledin omistaja ja viinintekijä Robin Moody on toiminut Penfold'sin viinintekijänä yli 30 vuotta ennen oman tilansa perustamista. Somerledin tyyli on hyvin erilainen kuin Penfold'silla ja itse tykkäsin etenkin hänen Adelaide Hillsin viileälle ilmastolle tyypillisestä kuohuviinistään ja Steeplechase Sauvignon Blancistaan.

Somerledilla viinitekijä itse maistattaa viinejään vaimonsa Heatherin kanssa ja pitää huolen siitä, että baaripöydän ääressä istuvat vieraat viihtyvät ja lähtevät tyytyväisinä pullo tai pari mukanaan. Lähiseudun asukkaat voivat kuulemma myös iltaisin ja viikonloppuisin soittaa Somerledilta pika-apua mikäli kesken illanistujaisten näyttää siltä että juomaa ei ole riittävästi. Melkoisen hyvää palvelua tältä sympaattiselta pikkutilalta!

Petaluma on kunnostanut historiallisen Bridgewaterin myllyn ja huolehtii myös sen ympäristöstä.
Kuuluisa ja suuri Petaluma pitää majaa Bridgewater Millsissä, jossa heillä on tasting roomin lisäksi tyylikäs ravintola ja ympäristössä vaelluspolkuja. Petalumalla riittää valikoimaa, sillä tilalla on tuotantoa usealla alueella ja Adelaide Hillsissäkin monessa eri paikassa. Harmillisesti laajasta valikoimasta oli vaikea saada hyvää kuvaa, sillä maistelukaadot olivat todella pieniä ja muutamasta jäi allekirjoittaneelta aromi kokonaan tuntematta. Hyvältähän ne toki vaikuttivat ja tilan tuotteet ovat varsin maineikkaita, joten voisin hyvin pullon Rieslingiä ostaakin jos/kun joskus sellaiseen törmään. Mainittakoon että muun muassa Decanter-lehden taannoisessa aussirieslingvertailussa Petaluma pärjäsi erinomaisesti.

Jos innostuit tästä kirjoituksesta, niin kotimaassa Adelaide Hillsin tuotantoon voi tutustua ainakin hankkimalla Alkosta pullon Penfold'sin Thomas Hyland Chardonnayta tai Hardysin Oomoo Sauvigon Blancia, molemmat löytyvät perusvalikoimasta hintaan 12,99 €.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti