Erikoinen viinituttavuus Portugalista

Juhannus meni ja on jo tässä muutaman päivän aikana ehtinyt lähes unohtuakin. Kivaa oli, ja perinteiseen tapaan ruoka ja juoma olivat erittäin maukkaita - etenkin avomiehen grillaama tomaateilla, yrteillä ja sitruunalla täytetty kokonainen siika.

Itselleni juhannuksen kohokohta lienee kuitenkin ollut se, kun entisenä heppahulluna pääsin 20 vuoden tauon jälkeen hevosen (tai, no, ponin...) selkään testaamaan miten se keventäminen ravissa oikein sujuukaan. Tämän jälkeen samppanja ja muut juhannusjuomat oli hiellä ja työllä ansaittu!


Eräs juhannuksen juomista oli melkoinen kuriositetti, nimittäin portugalilainen punainen kuohuviini. Marquês de Marialva Brut Reserve 2009 on ilmeisesti valmistettu Bairradan alueen Baga-rypäleistä, joista molemmat, sekä rypäle että alue ovat minulle ennestään tuntemattomampia. Viini on yllättävän tanniininen ollakseen kuohuviini, ja Australian makeampiin punaisin kuohuviin tottuneelle Marquês de Marialva tuntui turhankin tanniiniselta ja raskaalta. Mausteita ja tummia hedelmiä ja marjoja viinin maussa riitti, ja se sopi itseasiassa melkoisen mainiosti yhteen voimakkaasti chilillä, valkosipulilla ja limenlehdillä maustettujen jättikatkarapujen kanssa. Jääkylmänä juotuna juoma oli ihan mukiinmenevää, mutta nautittavuudeltaan se oli lähinnä keskitasoa.

Kyseinen pullo oli tarttunut mukaani juuri kuriositeettiarvonsa vuoksi Tallinnasta, mutta lähikauppamme Alko näyttää tarjoavan saman osuuskunnan Colheitaa poikkeuksellisen edukkaaseen hintaan.


2 kommenttia:

  1. Baga on rypäleenä melkoinen tanniinipommi, voisin kuvitella että kuohuviinissä varsin mielenkiintoinen! Ainakin s´tillit punaiset ovat vahvoja talviviinejä paksulle liharuualle.

    Tosin tarkemman googletuksen tuloksena totesin että myös alkon tarjoamassa takuulaatutuotteessa mateus sparkling roséssa on bagaa sekoitteessa mukana. Mielenkiinoista...

    VastaaPoista
  2. Kaipa se on kaikkien rypäleiden kohdalla niin, että niistä saa hyvin erilaista lopputuotetta riippuen valmistustavasta. Marialva on tehty selkeästi enemmän punaviinityylillä kun taas Mateuksessa on ehkä haettu vähän muunlaista luonnetta juomalle :)

    VastaaPoista