Talouden samppanjaindeksi

Kesäaikaan mediasta löytää jos jonkinlaista uutista oikeiden, tärkeämpien tapahtumien puutteessa. Tällä kertaa kesätoimittajan ansiosta löysin poikkeuksellisen kiinnostavia talousuutisia, kun törmäsin Nordean ekonomisti Pasi Sorjosen mielenkiintoiseen kirjoitukseen samppanjan ja talouden suhteesta toisiinsa. Tekstin kantava ajatus on se, että samppanjan myynti Alkossa indikoi Suomen talouden tulevaisuutta seuraavalla kvartaalilla ja samppanjan myyntiä seuraamalla voi ennustaa bruttokansantuotteen kehitystä jo monta kuukautta ennen kuin viralliset BKT-ennakkotiedot julkaistaan.

Nordean malli poistaa sekä samppanjamyynnistä että BKT:n kehityksestä trendien vaikutukset ja seuraa näiden ympärillä tapahtuvaa muutosta, ja kyllähän tuosta alla olevasta kuvasta huomaa selkeää yhteneväisyyttä viivojen välillä.


Nauttikaamme siis kesästä ja seuratkaamme samppanjan myynnin kehitystä. Mainittakoon, että alkuvuoden miinusmerkkisten lukujen jälkeen samppanjan myynti on kääntynyt hienoiseen kasvuun toukokuussa. Kesäkuun lukuja odotellessa: skål!0 kommenttia:

Lähetä kommentti