Viiniä ja kirjoja

Kirjat ja viini ovat klassinen kombinaatio, yleensä siinä merkityksessä että lukija nauttii kirjallisuudesta ja samalla lasillisesta (tai parista) viiniä. Itse olen tosi huono lukemaan ja juomaan viiniä yhtä aikaa, sillä haluan mielelläni keskittyä maistelemaani viiniin, jolloin huomio siirtyy helposti pois kirjasta. Määrittelen kuitenkin itseni himolukijaksi, ja etenkin nyt kesällä olen pakannut kassiini juna- ja laivamatkoja sekä ulkona makoilua varten aina mukaan kasan kirjallisuutta. Poikkeuksen viinin juomisen ja lukemisen yhdistämiseen tekee rannalla makoilu, sillä laineiden liplattaessa ja ruohon kutitellessa varpaita on kylmä kuohuviini must kirjan seurana.

Tämä kesän kirjahitikseni on tähän mennessä noussut suosikkikirjailijoihini lukeutuvan eteläafrikkalaisen André Brinkin viimeisin teos, Philida, joka perustuu tositapahtumiin ja kertoo Philida-nimisestä orjasta 1800-luvun alkupuolella. Kirjan tapahtumapaikkana on Zandvliet-niminen viinitila, ja mielenkiintoni viini-intoilijana luonnollisesti heräsi.

Zandvliet on oikea historiallinen tila, joka on nykyisin nimeltään Solms-Delta Wine Estate ja sijaitsee Drankenstein Valleyssä Franschhoekissa noin 45 minuutin ajomatkan päässä Kapkaupungista. Tilalta löytyy sen historiasta kertova museo, mutta sen kummempia arvosteluja tilan viineistä en ainakaan nopealla googlailulla löytänyt.

Kirja- ja skumppapiknik Pielisen rannalla lähes paahtavassa helteessä. Ihanaa!
Philidaa lukiessani rupesin miettimään enemmänkin viiniä kirjallisuudessa, sillä monessa teoksessa viinillä on, jos ei nyt merkittävä, niin ainain näkyvä rooli. Esimerkinomaisesti toinen kesän aikana lukemani teos, Game of Thronesin kakkososa A Clash of Kings sisältää toistuvasti viittauksia viiniin ja mainintoja siitä, mitä päin Seitsemää kuningaskuntaa tulevat parhaat viinit ja minkälaisia viinit ovat luonteeltaan.

Tämän jälkeen olen kiinnittänyt asiaan enemmän huomiota, ja olen huomannut että käytännössä jokaisessa kirjassa jonka olen tänä kesänä avannut on ollut jonkinlaisia viittauksia viiniin. Nyt aiheesta innostuneena tulen varmasti jatkossa kiinnitämään enemmän huomiota siihen, minkälainen rooli viinillä on lukemissani kirjoissa ja miten viiniä ja sen nauttimista teoksissa kuvaillaan. Lukeminen kun on muutenkin niin kivaa, mutta tällä tavoin siihen saa vielä yhden kiinnostavuutta lisäävän elementin.

Iloisia lukuhetkiä kaikille!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti