Keittokirjafetissi

Ihmiset keräilevät erilaisia asioita, yksille postimerkit on se juttu kun taas toiset metsästävät lasipöllöjä. Minun keräilykohteenani ovat keittokirjat. Olen keräilyartikkeleideni kanssa kuitenkin melko tarkka, ja usein esimerkiksi joululahjaksi pyydän jotain tiettyä teosta josta olen haaveillut jo pidempään, mutta vielä kiinnostavampi keittokirjafetissini ilmenemismuoto on matkamuistokeittokirjat. Aina matkalla ollessani yritän löytää paikallisen keittokirjan suveniiriksi, jotta voisin nauttia matkasta myös jälkeenpäin kokkaamalla paikallisia herkkuja. Ainoastaan viimeiseltä Krakovan-matkalta en löytänyt englanninkielistä reseptiopusta puolalaisen keittiön saloihin, mutta hyllyistäni (kyllä, hyllyistäni, minulla on nimittäin noin kolme hyllyrivillistä keittokirjoja) löytyy muun muassa egyptiläinen, korealainen, malesialainen, sisilialainen ja parikin australialaista keittokirjaa.

Ote keittokirjavarastostani, mukana ehdoton suosikkini Bill's Sydney Food.
Matkamuistokirjojen lisäksi hyllyjä täyttävät lähinnä julkkiskokkien herkullisen näköiset keittokirjat: on Jamie Oliveria ja Italialaisia mestareita Contaldoa ja Carlucciota ja niin edespäin. Tämä johtuu pitkälti siitä, että valitsen keittokirjani useimmiten ulkonäön perusteella. On tietysti plussaa jos reseptitkin ovat kokeilemisen arvoisia ja sisältävät raaka-aineita joita on helposti saatavilla, mutta tällä keittokirjamäärällä on toki ymmärrettävää, että olen todellisuudessa testannut vain murto-osan kaikista resepteistä.

Uusin tuttavuuteni on kotimainen Lauantaina lautasella - Herkuttelua ystävien kanssa, joka on siitä mukava teos, että se on sekä hyvännäköinen että suomalaiseen raaka-ainevalikoimaan istuva. Kuukausittaisiin teemoihin jaettu keittokirja antaa myös jokaiselle kuukaudelle sopivat juomasuositukset Alkon valikoimista, mikä on tietysti kiva pieni lisä suomalaiseen käyttöön. Lauantaina lautasella -kirjasta aion ottaa testiin ainakin superhoukuttelevat kanelisen kurpitsakeiton (seuranaan esimerkiksi Duval-Leroyn Blanc de Chardonnay), kampasimpukkasalaatin ja syksyn sieniteemaani liittyen tattipelmenit, joiden yhteensopivuuden voisin kokeilla vaikkapa Black Cottage Pinot Noirin kanssa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti