Kulinaristin kurkkaus Krakovaan

Niin oudolta kuin se saattaa ensi alkuun kuulostaa, on Krakova oikea kulinaristin aarreaitta - kunhan vain osaa valita ravitsemusliikkeensä oikein. Puolan entisessä kuninkaallisessa pääkaupungissa on valinnanvaraa moneen makuun ja hinnat ovat meille suomalaisiin hintoihin tottuneille kerrassaan kohtuullisia myös paremmissa ravintoloissa. Paikallista, laadukasta katuruokaa saa lähes polkuhintaan ja etenkin italiaisen ruoan ystäville ongelmaksi muodostunee lähinnä valinnan vaikeus. Puolalaiset tuntuvat rakastavan italialaista ruokaa ja samoin kyseisen maan viinejä on laajasti tarjolla monessa paikassa.

Viinejä on ravintoloissa ylipäänsä hyvin tarjolla, mutta hinnat saattavat olla jopa Suomen hintoja korkeampia. Lähiseudun tuotantoa Unkarista tosin saattaa saada hyvinkin edullisesti, samoin kuin tuntemattomampia italiailaisviinejä.

Pierogit ovat must Puolan-kävijälle. Lihaa välttelevän onneksi täytevarientteja löytyy useita perinteisten liha- ja hapankaalipierogien lisäksi. Tässä pierogi-pikaruokalassa maistoimme pinaatti-ricottamykyjä ja metsäsienimykyjä.

Jo edelliseltä Krakovan-vierailultani muutaman vuoden takaa mieleeni on jäänyt erityisesti Restauracje Copernicus - samannimisen hotellin yhteydessä sijaitseva vanhanaikaisen asiallinen ravintola, jossa viimeksi naispuoliselle vierailijalle (=minä) kannettiin naisten menu, jossa ei näkynyt annosten hintoja. Copernicus on säilyttänyt historiallisen charminsa ja hyvän palvelunsa, mutta modernistanut ruokalistaansa, joka koostuu nyt à la carten sijaan maistelumenusta, josta voi valita 5, 7 tai 12 annoksen menun. Mahtavinta Copernicuksessa on ehkä kuitenkin se, että perinteistä viiniäpakettia ei ole tarjolla, vaan menulle voi valita alkoholipaketin! Ensimmäisen annoksen, eli silakan kanssa tarjottiin perinteinen vodkapaukku, porsaanlihan kanssa olisi ollut tarjolla Calvados'ta ja sahrami-kantarellitagliatellen seuraksi sain maustetttua Staropolska-vodkaa, jossa maistui muun muassa luumu ja hunaja.

Copernicus kuuluu Krakovan kalliimpiin ravitsemusliikkeisiin, mutta jos historiaa henkivä illalliselämys kiinnostaa, on ravintola ehdottomasti kokeilemisen arvoinen. Erityispisteet Copernicus saa palvelusta: korttipääte ei toiminut, joten jouduimme hakemaan automaatilta zlotyjä voidaksemme maksaa illallisemme, ja korvauksena tästä saimme alkusamppanjamme kaupan päällisiksi, minkä lisäksi lähtiessämme tarjoilija antoi mukaamme vielä pullon (italialaista) viiniä pahoitteluna. Mieletöntä satsausta asiakaskokemukseen, sanoisin.

Copernicuksessa on ruokapöytiä kolmessa tasossa, ja me onnistuimme saamaan terassitasanteen pöydän joka on kuulemma ravintolan suosituin. Plussaa myös tuoksuttomista liljoista.


Yksi suosikkipaikkani Krakovassa on pääaukio Rynek Glownyn laidalla sijatseva E. Wedelin suklaakahvila. Wedel on Puolan suurimpiin kuuluva suklaavalmistaja (ellei jopa suurin), ja kahviloita on toki muuallakin, mutta matkailijamaiseen flaneerajien seuraamisen Rynek Glownyn Wedelin terassi on paras paikka. Listalta löytyy mitä huimempia kaakaomakuelämyksiä ja jopa kaakao tasting platter, jossa maistelijalle tuodaan kolme pientä kaakaoshotia: valkoinen, maitosuklaa ja tumma suklaa.

Wedelin praliinit koukuttavat jopa suklaalle nirson kahvilavieraan. Sydämenmuotoinen ruusunlehtipraliini tosin osoittautui turhan imeläksi allekirjoittaneen makuun.

Lopuksi vielä voisin mainita sympaattisen ja viihtyisän Kogel Mogel -ravintolan, jonka hanhi-annos on voittanut Puolan parhaan hanhen tittelin vuonna 2012. Itse tosin olen sitä mieltä, että runsaan kokoinen annos jossa oli sekä ankan koipi että rintapala oli vielä hanheakin maukkaampi ja mehukkaampi. Kogel Mogelin viinilista on poikkeuksellisen yksinkertainen, sillä listalla oli kolme talon viiniä ja kolme premium talon viiniä, joista ei kerrottu paljoakaan mutta alkuperäpaikkojen nimien perusteella oletan niiden olleen unkarilaisia.

Loppukommenttina voinen mainita, että mikäli satut etsimään kohtuuhintaista kaupunkilomakohdetta Euroopasta, ja kriteereihin kuuluu hyvä ruoka ja kilpailukykyiset hinnat, saattaa Krakova hyvinkin olla juuri se oikea kohde.0 kommenttia:

Lähetä kommentti