Lihaton lokakuu, eli viiniä vegeille

Monet lihasyöjät ovat lähteneet mukaan Docventuresin lihaton lokakuu -haasteeseen. Tällainen ruokavalion muutos asettaa varmasti monelle karnivoorille tiettyjä haasteita, sillä kasvisruoan kanssa täytyy viinivalintojakin miettiä uusiksi kun ruoka-annosten sisältöön tulee muutoksia.

Gazpacho ja Fino-sherry on tajunnanrärjäyttävä yhdistelmä. Sherry sopii myös suolaisten tapasten kanssa mainiosti.


Mutta mitä viiniä sitä sitten kasvisruoan kanssa joisi? Kuten kaikessa muussakin ruoan ja viinin yhdistämisessä, pitää kasvisruokailijan miettiä mitä aineksia ateria sisältää, ja minkälaisen makumaailman ainekset yhdessä muodostavat, jolloin on helpompi lähteä valikoimaan vegeaterialle sopivaa viiniä.

Olen teini-ikäisestä lähtien suosinut kasvis- ja kalapainotteista ruokavaliota, ja olen vuosien mittaan törmännyt mitä erilaisempiin viini-kasvisruoka -yhdistelmiin. Näistä jotain oppineena ajattelin jakaa muutaman hyvän ohjenuoran lähtökohdaksi.

Herkän kukkakaalirisoton kanssa voi maistella vaikka kevyttä makeutta sisältävää ja hapokasta Rieslingiä.


Itse tykkään noudattaa "what grows together, goes together" -ajatusta, jolloin tietyn maan tai alueen ruoat yhdistetään saman alueen viiniin. Esimerkiksi pizzan kanssa pitää lähes poikkeuksetta juoda Chianti Classicoa, luottoviiniä joka sopii erinomaisesti myös tomaattipohjaisten pasta-annosten kanssa. Pasta alla Norma, sisiliainen pasta tomaatti-munakoisokastikkeella pitää tosin yhdistää sisiliaisen Nero d'Avolan kanssa, mikäli halutaan olla konsistentteja viinin ja ruoan alkuperän yhdistämsen kanssa.

Aiempien kirjoitusteni joukosta löytyy viinisuosituksia avokadopastalle ja myskikurpitsacurrylle. Myskikurpitsacurryn alkuperäistä viinisuositusta ei valitettavasti enää ole saatavissa Alkosta, mutta esimerkiksi Wolfbergerin W3 voisi olla hyvä korvaava match annokselle.

Kaikkien vuohenjuustoannosten luottokumppani on Sauvignon Blanc, itse suosittelen vahvasti Sancerrea.


Kasvisruokien kanssa voi tosin miettiä muitakin juomakumppaneita kuin viiniä - esimerkiksi galettet, suolaiset crêpesit, pitää juoda bretagnelaisen tai normandialaisen siiderin kanssa. Tex mex -annokset kuten Jamie Oliverin mielettömän ihanat quesadillat tai nachot juustokastikkeella voi puolestaan hyvin huuhtaista alas pullollisella Solia (limen viipaletta unohtamatta).

Sitten on tietysti se kestosääntö, joka pätee aina, eli samppanja käy kaikelle ruoalle, läpi aterian ja lähes minkä kanssa tahansa. Kaurapuuron ja samppanjan yhdistämistä tosin saattaisin minäkin miettiä pariin otteeseen.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti