Fête des Vins de Chablis - Chardonnay-fanin unelmien täyttymys

Fête des Vins de Chablis on aivan täydellinen konsepti. En keksi muutakaan sanottavaa festarista, jossa yksi idyllisen pikkukaupungin kaduista on valjastettu kokonaan viininmaistelukäyttöön. Kaupungintalon aukiolta alkavat festarit koostuvat kymmenistä teltoista, jotka sijaitsevat kadun molemmin puolin, ja jokaisessa teltassa on useita tynnyreitä joiden päälle paikalliset tuottajat ovat levittäneet tuotteitaan esiteltäväksi. Festarialueen reunoilla pakettiautosta saa lunastaa Chablis-festarilasin viiden euron hintaan, mutta toki omankin lasin kanssa saa kekkereille tulla, eikä erillisiä maistelumaksuja- tai lipukkeita luonnollisestikaan ole käytössä.

Täydelliseen konseptiin ja poikkeuksellisen ihanaan viininmaistelukokemukseen vaikutti vahvasti osaltaan se, että ensimmäisenä festaripäivänä aurinko paistoi kirkkaalta taivaalta lämmittäen ilman yli 20-asteiseksi. Toisenakin päivänä sade väistyi iltapäivällä auringon tieltä, joten voimme sanoa olleemme varsin hemmoteltuja myös sään osalta.Ensimmäisenä etappina suunnistimme toiveikkaana Jean-Paul & Benoît Droinin tiskille. Edellisellä vierailulla Droinille viime vuonna meille myytiin lähinnä eioota, sillä tilan tuotteet ovat kovin kysyttyä tavaraa. Nyt pääsimme onneksemme maistamaan myös 1er ja Grand Cruita, ja tällä kertaa meidän ei tarvinnut lähteä tyhjin käsin kotiin, sillä paikallisessa viinimyymälässä oli tarjolla vielä muutamaa Droinin tuotetta. Myyjä tosin nauroi meille lähes vahingoniloisesti kun kysyimme, löytyisikö häneltä suosikiksemme noussutta Montée de Tonnerrea. Ei löytynyt.

Fête des Vinsistä löytyy runsaasti erilaisia välipalavaihtoehtoja nälkäisille viinimaistelijoille: on paikallista andouillette-makkaraa, jättimäisiä annoksia ranskalaisia perunoita, rilletellä tai pateella täytettyä patonkia ja luonnollisesti erilaisia mereneläviä. Jostain syystä allekirjoittanut ja avomies jämähtivät molempina päivinä osteribaariin, jossa sai kuuden osterin setin 7-11 euron hintaan lajikkeesta riippuen. Kun lasissa on vielä edellisen maistelun jäljiltä mainiota Les Closia, aurinko pilkistää esiin aamupäivän sateen jälkeen ja festariradiosta pauhaa New Kids on The Blockin Step by Step, ei eloa voi kovin kurjaksi väittää.Vaikka paikalla ovat lähes kaikki maineikkaimmat tuottajat Larochesta Fevreen, on Fête des Vins de Chablis kerrassaan mainio paikka päästä testaamaan myös pientuottajien ja muidenkin vähemmän tunnettujen talojen viinejä. Muutama helmi joukosta löytyi, kuten Vignoble Damptin puhtaan raikkaat ja pieteetillä valmistetut viinit. Tämän talon tarjoaman maisteluelämyksen jälkeen Les Preuses nousi kertaheitolla yhdeksi suosikkicruistani Blanchot'n ja Montée de Tonnerren rinnalle.

Festareiden ollessa päättymäisillään olikin mainio hetki käväistä Albert Bichot'n Château Long-Depaquit'ssa hakemassa vielä maistiaiset talon monopoliviiniä Moutonnea ennen hotelliin paluuta. Moutonne on muuten siitä poikkeuksellinen Grand Cru, että se ei ole erillinen cru vaan sijaitsee 95 %:sti Vaudésirin alueella ja loput 5 % kuuluvat Les Preusesiin. Lasillisensa Moutonnea voi maistella esimerkiksi linnan kauniissa puutarhassa, joka ainakin lokakuun lopulla oli viehättävän syksyinen ja rauhaisa. Jopa niin rauhaisa, että olimme jäädä porttien taakse puutarhaan jumiin yöksi kun Château oli sulkemassa porttejaan.


Lopuksi täytynee mainita se, että vaikka tarjolla oli ilmaista viiniä kahden päivän ajan, ei koko kylässä näkynyt ainuttakaan päihtynyttä maistelijaa. Mitenköhän mahtaisi viinin sylkeminen maistelun lomassa onnistua Suomessa?


0 kommenttia:

Lähetä kommentti