Pahuksen hyviä punkkuja

Olen tunnetusti enemmän valkoviini-ihmisiä, mutta viime perjantaina pääsin maistelemaan punaviinejä, jotka jättivät niin sanotusti hyvän maun suuhun. Pinot Noir on pitkään ollut kestosuosikkini ja -suositukseni punaisissa rypäleissä, mutta Vindirektin järjestämän tastingin jälkeen punkkuvalikkooni liittyi uusi punaviinityyppi: eteläisen Rhônen Grenachet ja niihin perustuvat blendit. Viime kevään Barossan-reissulla pääsin tosin jo australialaisten GSM-blendien (Grenache-Shiraz-Mourvèdre) makuun, mutta eivät ne ihan rhônelaisille pärjää tyylissä, vaikka mainioita muuten ovatkin.

Château de Beaucastelin ja Famille Perrinin Mathieu Perrin oli matkustanut marraskuiseen Helsinkiin esittelemään reilun tusinan verran viinejä, jotka hurmasivat allekirjoittaneen hienostuneella  eteläranskalaisella tyylillään vahvistaen jo aiemmin tekemääni päätöstä siitä, että seuraava projektini on juuri Rhônen alueen viineihin tutustuminen.

Mathieu Perrinin esittelemät viinit olivat tanniineiltaan pehmeitä, silkkisiä tai pureskeltavia, siis mukavia tuttavuuksia juuri minulle. Châteauneuf-du-Pape -viinien lisäksi Perrinin perheeltä löytyy tuotantoa alueen muistakin apellaatioista kuten Gigondasista ja vähemmän tunnetusta Vinsobresista, joten tyylejä ja aromimaailmoita löytyy myös erityyppisiä. Kohtuuhintaluokan Vinsobres Les Cornuds 2011 oli itse asiassa mausteisuudessaan ja lakritsisuudessaan yksi koko tastingin suosikeistani ja sen jalkoihin jäi myös esimerkiksi Châteauneuf-du-Pape Blanc 2011, joka tosin taatusti paranee saadessaan hieman lisää ikää. Viineistä voi lukaista lisää esimerkiksi Viinipirun tastingmerkinnöistä.

Mainittakoon loppuun vielä, että Perririn perhe manageroi myös Château Miravalia, jonka omistaa nykyisin näyttelijäpariskunta Brad Pitt ja Angelina Jolie. Provencelainen Miravalin rosé 2012 oli miellyttävä ja jopa elegantti viini, joka tosin kärsi tastingissa muiden viinien tarjoamasta vastuksesta, ja se olisikin pitänyt maistaa ennemmin kaltaisessaan seurassa.

Tämän tastingin seurauksena minulla heräsi yksi kysymys: koska voin lähteä Rhôneen?

3 kommenttia:

  1. Rhone on myös meillä matkakohdelistalla:) Halvaksi tulee viiniharrastus, kun koko ajan löytää uusia alueita ja matkakohteita. Ei muuta kuin tilausta vinatikselle sisään ennen joulua ja makumatka rhonen viinien pariin voi alkaa...

    VastaaPoista
  2. Mä olen jo tehnyt matkasuunnitelmankin. Pitäisi enää päästä toteuttamaan se...

    VastaaPoista
  3. :) Toivottavasti kalenterista löytyy mahdollisimman pian aikaa pienelle Ranskan reissulle...

    VastaaPoista