Ranskalainen hummeritaivas

Moneen kertaan mainostamieni ostereiden lisäksi tykkään jotakuinkin kaikista muistakin merenelävistä. Ostereiden kanssa samalle luksusherkullisuuden tasolle nousee kuitenkin itseopikeutetusti hummeri, jota tulee vain syötyä valitettavan harvoin. Ranskassa kaikki on kuitenkin aina paremmin, ja hummeria on tarjolla lukuisissa eri muodoissa laajalti.

Chablis'ssa käydessämme söimme paikallisessa ykköpaikassa Hostellerie des Clos'ssa, josta löytyy muun muassa kokonainen hummerimenu. Menu Homard on kuusiruokalajinen kokonaisuus, jonka neljä ensimmäistä annosta pohjautuvat tähän jaloon äyriäiseen.

Amuse-bouche oli herkullinen pieni hummerikeitto tiikeriravulla koristeltuna, kun taas ensimmäisenä alkuruokana pöytään kannettiin tähtianiksella maustettu hummerimousse.

Neljännes paistettua hummeria latva-artisokan ja paikallisten tomaattien kera räjäytti pankin täydellisesti, ja öljypohjainen, maukas kastike kruunasi makujen ilotulituksen. Tämän annoksen jälkeen jopa kantarellien kanssa paistettu hummeri jäi kakkoseksi, vaikka harvinaisen maistuvasta ruokalajista olikin kyse.

Ennen loppuhuipennusta menuun kuuluu vielä vaunullinen ranskalaisia juustoja, joita juustoihin erikoistunut tarjoilija asettelee lautaselle ruokalijan toiveiden mukaan varsin anteliaina annoksina. Ikäväkseni on tunnustettava, että kaiken tämän ruoan paljouden jälkeen ihanan rapeaksi paistetut ananascrêpesit jäivät lautaselle lähes koskemattomina. Puhumattakaan keittiön jälkiruokatervehdyskimarasta, jossa oli neljää erilaista kotitekoista makeista tai keksiä.

Ja tämä kaikki luonnollisesti huuhdeltuna alas laatu-Chablis'lla, eli Vincent Dauvissat'n Les Clos 2007:llä. Maistui!

Jos tykkää perinteisestä ranskalaisesta cuisinesta, on Hostellerie des Clos täydellinen napakymppi. Se on myös erityisen sopiva paikka juhlistaa vaikkapa vuosipäivää avomiehen kanssa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti