Champagnen parhaat

Ranskalainen viinilehti La Revue du vin de France on pannut järjestykseen mielestään 50 parasta samppanjataloa. RVF käytti arvioinnissaan kriteereinä muun muassa talon oman tyylin ilmentymistä, viinin tasalaatuisuutta viimeisen kymmenen vuoden aikana maisteltujen samppanjoiden osalta sekä osin myös samppanjatalon mainetta ja arvostusta. Mittatikkuna maisteluissa on käytetty talojen bruteja, sillä useimmissa tapauksissa brut vastaa 80-90 % talojen koko tuotannosta ja on täten helpoin arvosteluun käytettävä kriteeri.

Täydellinen top 50 -lista löytyy alta, mutta sitä ennen muutamia kommentteja joita itselleni heräsi listaa lukiessani. Ensimmäinen ajatukseni oli se, että samppanjatalojen maine on tainnut painaa kokonaisuudessa kohtuullisen paljon, etenkin kun katselee listan kärkipäätä, josta löytyy merkkejä kuten Louis Roederer, Bollinger ja Dom Pérignon. Tietyiltä osin olen listan kanssa kuitenkin eri mieltä, esimerkiksi Charles Heidsieck on sijalla 11. mielestäni kohtuuttoman alhaalla suhteutettuna talon tuottamaan laatuun. Toisaalta myös ihmettelen hieman Moët & Chandonin sijoitusta, vaikka tokihan kyseessä on listaus lopputuotteen tasalaatuisuudesta ja ja valmistajan statuksesta markkinalla.

Kuvat Viinimaa, Bollinger, Pol Roger, Gosset ja Dom Pérignon

Jos pitäisi listata omat suosikkini, niin top-listalleni pääsisivät ainakin jo aiemmin mainittu Charles Heidsieck, Jaquesson, Bollinger, Krug ja itselleni melko uusi tuttavuus Delamotte. Mercierin olisin puolestani pudottanut listalta pois, sillä kyseisellä talolla vieraillessani kävi ensimmäistä (ja viimeistä) kertaa niin, että jouduin jättämään samppanjat juomatta kun ne eivät yksinkertaisesti maistuneet. Toki Mercier on historiallisesti ollut merkittävä talo, ja kotimaassaan juoma on niin suosittua että sitä tuskin riittää vientiin lainkaan.

Kuvat Jaquesson, Krug, Salon, Deutz ja Billecart-Salmon

 La revue du vins de France -lehden ennenäkemäton lista Le Top 50 des Marques de Champagne:
1. Louis Roederer
2. Pol Roger
3. Bollinger
4. Gosset
5. Dom Pérignon
6. Jaquesson
7. Krug
8. Salon
9. Deutz
10. Billecart-Salmon
11. Charles Heidsieck
12. Perrier-Jouët
13. Philipponat
14. A. R. Lenoble
15. Veuve Cliquot
16. Taittinger
17. Henri Giraud
18. Joseph Perrier
19. Laurent-Perrier
20. Ruinart
21. Mailly Grand Cru
22. Henriot
23. Bruno Paillard
24. Drappier
25. Alfred Gratien
26. Duval-Leroy
27. Palmer & Co
28. Delamotte
29. Lallier
30. Moët & Chandon
31. Ayala
32. Veuve A. Devaux
33. Cattier
34. Fleury
35. G. H. Mumm
36. Pannier
37. Besserat de Bellefon
38. Nicolas Feuillatte
39. De Venoge
40. Piper-Heidsieck
41. Pommery
42. Lanson
43. Thiénot
44. Henri Abelé
45. Jacquart
46. Baron de Rothschild
47. Beaumont de Crayères
48. Mercier
49. Canard-Dûchene
50. Vranken

2 kommenttia:

  1. Heh, itse olisin tiputtanut Duvalin pois, maistoin vuosi? kaksi? sitten jollain messuilla, eikä sen jälkeen ole tullut sitä hiivalientä ostettua... Omat suosikit varmaankin Ruinart, LP, Jacquesson ja Taittinger :)

    - Heta (http://www.lily.fi/blogit/viinilla)

    VastaaPoista
  2. Perus-Duval ihan ookoo tasoa mielestäni, ja pärjää vertailussa hyvin perus-Moëtien ja Lansonien kanssa. Mutta jos lähdetään katsomaan talon muuta tuotantoa niin Femme de Champagne on kyllä aikamoisen loistava tuote.

    Ja unohdin muuten Perrier-Jouët'n omalta listaltani!

    VastaaPoista