Joulun tuoksuja ja makuja

Nyt se on vihdoin täällä, joulu! Tänäkin vuonna olin auttamattomasti myöhässä jouluvalmistelujen kanssa, mutta viime metreillä onnistuin kirimään valmistelut ajoissa kuntoon. Viime tinkaan jäi esimerkiksi joulukoristeiden esillepano, joka on yleensä kuulunut ensimmäisen adventin ohjelmaan, mutta tällä kertaa jouluvalot nousivat ikkunaan vasta hädin tuskin neljännen adventin kunniaksi.

Tietyt tuoksut ja maut kuuluvat olennaisesti jouluun, ja tänä vuonna päätin monen vuoden tauon jälkeen tehdä tuoksuviksi joulukoristeiksi neilika-appelsiineja ja ripustaa niitä ympäri Maison de Blancsia antamaan jouluista tunnelmaa. Joulu alkoikin heti tuntua realistisemmalta ja läheisemmältä, kun mausteisen hedelmäiset tuoksut täyttivät olohuoneen.

Tämän vuoden Blossassa maistuvat ruusunmarja ja vadelma. Seuraksi sopii esimerkiksi jouluinen taatelikakku.


Glögikauden avaus on puolestaan hoidettu jo hyvissä ajoin, sillä glögi kuuluu talvikauden ikisuosikkeihini. Valmisglögit pitää luonnollisesti aina maustaa jouluisilla mausteilla, kuten kanelilla, inkiväärillä, neilikalla, muskotilla ja appelsiinilla, jotta niihinkin saa ihanan joulun mausteisen maun ja tuoksun.

Pääsin parisen viikkoa sitten Altian Rajamäen tehtaalle tutustumaan mausteiden käyttöön glögin valmistuksessa, ja sain hurjasti uutta inspiraatiota uusein mausteiden käyttöön glögeissä. Upeinta vierailussa oli ehkä kuitenkin se, kun pääsimme pareittain testaamaan Rajamäen uutteita ja mausteita ja sekoittamaan omia glögejämme. Valikoimasta löytyi muun muassa roosaa puolukka-seljankukkaglögiä ja valkoista inkivääri-sichuanin pippuriglögiä, mutta makutestin voittajaksi valikoitui allekirjoittaneen ja Aromipajan Mikon sekoittama punaviinipohjainen sichuanin pippuriuutteella ja lakritsiuutteella maustettu seos. Kannattaa kokeilla, kombo ei ollut yhtään niin erikoinen kuin miltä se saattaa kuulostaa.

Näiden tuoksujen ja makujen keskellä onkin hyvä siirtyä rauhalliseen jouluviettoon, sytyttää kynttilät ja juhlan kunniaksi avata pullo hyvää samppanjaa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti