Lucian päivän viinit

Lucian päivää juhlitaan perinteisesti joulukuun 13. päivä, jolloin ainakin me kaikki ruotsia puhuvat kiidämme viivana Senaatintorille klo 18 katsomaan kun vasta kruunattu Lucia-neito laskeutuu Senaatinkirkon portaita. Lucia tuo valon keskelle pimeyttä kynttiläkruunullaan ja käsissään kantamallaan kynttilällä.

Kyseisenä päivänä on perinteisesti tapana syödä sahramilla maustettuja lussekatter -pullia, eli Lucia-pullia useimmiten glögin kanssa.

Kynttilöiden valossa on sopiva hetki pohtia valoa ja juoda sisiliaista viiniä.
Pyhimys-Lucian juuret ovat kuitnekin Sisilian Syracusassa, joten ehkäpä kyseistä juhlapäivää voisi julistaa nostamalla marttyyripyhimykselle maljan sisilialaisella viinillä. Perinteisin sisiliainen viini olisi Marsala, jota näyttäisi yhden tuotteen verran löytyvän Alkonkin vakiovalikoimasta. Makea, väkevöity viini sopii varmasti hyvin Lucia-pullien ja etenkin niitä koristavien rusinoiden kanssa (jotka muuten jakavat mielipiteitä yhtä vahvasti kuin maksalaatikossakin).

Jos pullat eivät nappaa, niin Sisilian tunnetuin rypäle Nero d'Avola saattaa paikata hyvin. Näitä sisilialaisia löytyy vaikka kuinka, mutta oma valintani sisilialaisista olisi kuitenkin Planeta Chardonnay, joka tuo mieleen kaukana siintävän Etnan ja vienosti liplattelevan turkoosin Välimeren. Niin, ja sen upean auringon! Ei ehkä ole mikään suurikaan yllätys, että talven valon tuoja on peräisin juuri aurinkoisesta Sisiliasta.

3 kommenttia:

  1. Kivasti kirjoitettu juttu! Mikko

    VastaaPoista
  2. Lucian maalliset jäännökset ovat Venetsiassa! Pappa

    VastaaPoista
  3. Palermon katedraalissa yritin jahdata Lucian reliikkejä, mutta eivätpä löytyneet sieltä.

    VastaaPoista