Domppaa ja blinejä

Arkeen palaaminen joulun ja uudenvuoden juhlinnan jälkeen on parasta ottaa rauhallisesti. Niin me ainakin teimme Maison de Blancsissa, ja päätimme alkaneen vuoden kunniaksi korkata pullon Dom Pérignonia ja valmistaa seuraksi blinejä.


Ensikertalaisen blinienkokkauksen lopputuloksena on ehkä koko blogimaailman rumimmat blinit, mutta onneksi ulkoiset puutteet voi peittää täytteillä, eli siianmädillä, lohella, smetanalla ja sipulilla. Ja pääasiahan tässä koko jutussa oli kuitenkin se viini.

Tunnustettakoon heti rehellisesti, että Dompan nautinnan syynä oli paikata aukko allekirjoittaneen sivistyksessä - en ole nimittäin koskaan aiemmin kyseistä tuotetta maistanut. Testissä oli viimeisin Dom Pérignonin vuosikerta, eli 2004 joka löytyy ainakin Alkoista ja laivojen tax free -myymälöistä hintahaarukalla 106-153,50 €.
Dom Pérignon 2004 on erittäin kuiva ja sen kuplat ovat elegantin pieniä. Tuoksussa tuntuu leivän paahteisuutta ja kevyttä ruutia sekä hento sitruksinen vivahdus. Samat aromit toistuvat maussa yhdessä mausteisuuden kanssa, ja paahteisuus ja ruutinen mineraalisuus korostuvat entisestään samppanjan lämpötilan noustessa hieman. Dom Pérignon 2004 on jo nyt yllättävän helposti lähestyttävä samppanja, vaikka kunnon kellarointi parantaisi taatusti tätä juomaa.

Decanter-lehden mukaan juoma sisältää 53 % Pinot Noiria ja 47 % Chardonnayta, ja rypäleet tuntuvat olevan hyvin tasapainossa. Chardonnay antaa juomalle pehmeän kermaisen suutuntuman kun taas Pinot Noir pitää huolta Dompan rakenteesta.

Se, kannattaako tästä maksaa toistasataa euroa onkin sitten makukysymys. Kyseessä on verrattoman hieno samppanja, jolta kärsivällinen kellaroija voi odotella vielä suurempaakin, mutta ehkä tätä juomaa ei kannata ihan arkisamppanjaksi valikoida. Tai saattaisin valikoidakin...


0 kommenttia:

Lähetä kommentti