Italialaisittain

Kuluneena viikonloppuna Maison de Blancsissa vietettiin iltaa poikkeuksellisesti Italian tapaan vaihteluna ainaselle ranskalaisuudelle. Testiin pääsi Superioresta tilattu Altesino Brunello di Montalcino 2004 ja sen seurana Blanc de Blancsin sienirisotto 2.0.

Italialaiset punkut eivät Chiantia lukuunottamatta ole yleensä kuuluneet viinisuosikkeihini, mutta nyt Projekti Punaviinin alkaessa olla hyvällä mallilla (lue: olen vihdoin oppinut juomaan punaviiniä), oli hyvä aika uskaltautua testaamaan myös Brunelloa. Punaviininoviisin on kohtuullisen helppo lähteä testaamaan vuosikymmenen verran kypsynyttä viiniä, jossa raaimmat tanniinit ovat jo ehtineet pehmetä muodostaen mukavan ja helposti lähestyttävän kokonaisuuuden, joten Altesinon 2004 tuntui turvalliselta vaihtoehdolta.


Altesino Brunello di Montalcino 2004 oli väriltään vielä yllättävän nuorekas, vaikkakin viinissä oli havaittavissa jo kevyttä tiilen sävyä. Tuoksu oli elegantti sekoitus hapankirsikkaa, punaisia marjoja ja sikarilaatikkoa. Tummien marjojen aromit ja pehmeä tanniinisuus hallitsivat makua, ja viinin suutuntuma oli kehittynyt samettisen pehmeäksi. Altesinossa oli kuitenkin vielä hyvin säilyneiden happojen ansiosta potkua, ja avomiehen kanssa pohdimmekin, että juomaa voisi tilata jokusen pullon lisää ja varastoida sitä vaikka toisenkin vuosikymmenen.

Sangiovese-rypäleistä valmistetun viinin seurana nautimme sienirisottoa, joka oli myös uusi kokeilu, sillä olemme avomiehen kanssa pikkuhiljaa yrittäneet parantaa maailman parasta sienirisottoa entisestään. Resepti alkaa pikkuhiljaa hipoa täydellisyyttä, mutta ehkä keksimme siihen ajan mittaan vielä jotain parannettavaa.


Maailman paras sienirisotto 2.0. à la Mademoiselle de Blancs

Annos riittää joko (noin) kahdelle hengelle pääruoaksi tai (noin) neljälle hengelle pieneksi alkuruoaksi

2-3 salottisipulia
3 valkosipulinkynttä
2 dl Arborio-riisiä
n. 1,5 dl kuivaa valkoviiniä
n. 2 dl kuivattuja mustatorvisieniä jauhettuna hienoksi
n. 6 dl kanalientä
n. 1,5 dl raastettua parmesanjuustoa
Voita, oliiviöljyä, suolaa ja mustapippuria

Kuullota hienoksi hakattu salottisipuli ja valkosipuli miedolla lämmöllä voissa ja oliiviöljyssä kunnes sipulit ovat läpikuultavia. Lisää riisi ja kuullota kunnes riisitkin alkavat kuultaa läpi. Huomioi, että liian kovalla lämmöllä sipulit ja riisit alkavat paahtua ruskeiksi, joten pidä lämpö mietona. Kaada riisin ja sipulin sekaan valkoviini - itselläni ei ole tapana mitata viinin tarkkaa määrää, vaan kaataa sitä kunnes riisi peittyy. Anna viinin kiehua kokoon ja ala lisäillä kanalientä vähän kerrallaan. Lisää samoin jauhetut sienet vähän kerrallaan nestettä lisätessäsi. Lisää nestettä aina kun edellinen nestemäärä on imeytynyt. Keittele risottoa nestettä ja sienijauhetta lisäten arviolta parinkymmenen minuutin ajan, kunnes riisi alkaa olla pehmeän al dente. Älä kiehauta kaikkea nestettä pois, vaan anna risoton mieluummin jäädä hieman löysäksi. Lisää sekaan vielä nokare voita, parmesanjuusto sekä suolaa ja pippuria maun mukaan, ja lopuksi anna risoton seistä vetäytymässä viitisen minuuttia ennen tarjoilua. Halutessasi voit maustaa sienistä ruskean sävyn saaneen risoton vielä tilkalla tyffeliöljyä tai ripauksella tryffelisuolaa ennen tarjoilua - tai miksei parilla siivulla tuoretta tryffeliä jos sellaista kaapista sattuu löytymään.

Tarjoile risotto sellaisenaan tai lisukkeena, mutta muista lisäksi hyvä punaviini. Burgundin Pinot Noirit ovat loistovalinta, mutta autenttisuutta hakevien kannattaa kääntyä viinivalinnassaan Toscanan suuntaan. Salute!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti