Nebbiolo vastaan Sangiovese

Viime perjantaina astuin pitkälle ulos viinimukavuusalueeltani ja matkustin henkiselle viinimatkalle pohjoiseen Italiaan Piemonteen ja Toscanaan. Avomies oli jo kuukausikaupalla suunnitellut järjestävänsä tastingin sekalaisesta sakista koostuvalle seurueelle, ja nyt se vihdoin saatiin järjestymään.

Viinit maisteltiin kahdessa erässä, joista ensimmäisessä setissä oli kolme piemontelaista Nebbioloa ja toisessa setissä oli mukana neljä Brunello di Montalcino -Sangioveseä. Loppuun testattiin mustana hevosena vielä yksi Chianti Classico Riserva ja ilta päätettiin tyylikkäästi lasillisella Blanc de Blancsia.

Piemonte & Brunello di Montalcino -tasting - Blanc de Blancs
Piemonte-setin viineiksi olivat valikoituneet Viettin Barbaresco Masseria 2004, Tenuta Roccan Barolo 2003 ja Gajan Langhe Nebbiolo Conteisa 2004. Viettin viinejä jo jonkin verran testailleena (etenkin tuottajan Moscato d'Asti on aika mainio tuote) odotukset olivat kyseisen tuotteen kohdalla korkealla, mutta hieman latteahko viini tuotti pettymyksen, eikä viini ollut hintansa (49 €) arvoinen. Tenuta Roccan Barolo puolestaan oli allekirjoittaneen makuun melko tanniininen rakeisine parkkihappoineen, ja siinä oli vahvoja maanläheisiä aromeja. Gajalta odotimme paljon, ja olihan se Piemonte-setin paras viini, joskin 149 € hinta tuntuu kyseisestä juomasta hieman liioitellulta. Viinistä löytyi tummia hedelmiä ja jopa hieman parfyymista kukkaisuutta ja tanniinitkin olivat mukavan pehmeitä.

Brunello di Montalcino-kierros oli yleisesti ottaen koko osallistujakaartin mielestä ensimmäistä maistelusettiä parempi. Brunello-maistajaisiin pääsivät mukaan presidentti Obaman suosikki-Brunello Poggio Antico vuosikertaa 2001, Altesino Montosoli 2006, Fuglini Brunello di Montaclino Riserva 2004 sekä Casanova di Neri Brunello di Motalcino 2005. Näiden neljän viinin välillä ei syntynyt yhtä suuria eroja kuin Piemonte-viinien välillä kävi, mutta Altesinon Montosoli erottui kyllä joukosta selkeästi edukseen. Montosoli on verrattoman elegantti, pehmeätanniininen ja tummanpunaisilta marjoilta maistuva ja kevyesti orvokkeihin vivahtava upea Brunello. 54,90 euron hintaan pullon voisi ostaa uudestaankin.

Valtaosa viineistä oli tilattu saksalaisesta superiore.de -sivustolta, mutta osa oli haalittu tastingiin maistelijoiden omista kellareista.

Barbaresco, Barolo ja Langhe - Blanc de Blancs
Pohjoisitalialaisten viinien seuraan maistelijajoukkomme ruoka-ammattilainen oli valinnut tarjoiltavaksi pääosin paikallisia antipasti-tyyppisiä herkkuja. Lihaa välttelevällekin upposi kohtuullisesti italialainen tryffelisalami, mutta kukaan ei yllättyne kun totean, että Pecorino-juuston lisäksi tykkäsin eniten savustetusta ankasta.

Mitä sitten opin tästä Piemonte- ja Brunello-tastingista? Jälleen kerran sen, että omalta viinimukavuusalueelta pitää uskaltautua ulos kokeilemaan myös niitä pelottavalta kuulostavia tanniineilla ja korkeahkolla alkoholiprosentilla varustettuja viinejä. Otin opikseni myös sen, että Brunello di Montalcinot tuppaavat olemaan viinejä minun makuuni joten ainakin tällä kertaa Sangiovese veti Nebbioloa pidemmän korren. Tästä on hyvä jatkaa!

2 kommenttia:

  1. Ei hassumman oloinen tasting. Kannattaa antaa myös mahdollisuus rosso di montalcinolle, jos brunellot miellytti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, pitää sekin ottaa to do -listalle tutustuttavaksi.

      Poista