Juustoa valkoviinillä

Punaviini mielletään useimmiten parhaiten sopivaksi tai helpoimmaksi viinivaihtoehdoksi juustojen kanssa, mutta aina tämä ei pidä paikkaansa. Esimerkiksi samppanjat ja etenkin jälkiruokaviinit ovat juustoille oivia kumppaneita - kuulin eilen suosituksen, jonka mukaan Ca´del Bosco -Franciacorta olisi kelpo match erilaisille juustoille. Takuuvarma valinta on tottakai myös portviini, erityisesti hyvä Tawny, mutta miksei myös Vintage Port tai LBV.

Joskus myös saman alueen juustot ja viinit kannattaa sovittaa yhteen. Tästä erinomainen esimerkki on Sancerre ja alueen paikallinen Crottin de Chavignol -vuohenjuusto. Tästä innostuneena kokeilimme Maison de Blancsissa menneenä viikonloppuna Chablis-viinin ja L'Affinée au Chablis -juuston kombinaatiota.

Patrick Piuze Terroirs de Chichée - www.blancdeblancs.fi

Lasissa oli Patrick Piuzen Terroir de Chichée 2012, kevyesti tammitettu nuori Chablis, jonka viinitekijä on nimennyt rypäleiden kotikylän mukaan, vaikka kyseessä ei olekaan Cru-luokiteltu alue. Terroir de Chichée on tammen ansioista pehmeän hedelmäinen, ei lainkaan kirpeähkön sitruunainen kuten monet kaltaisensa nuoret Chablis-viinit. Chablis'lle tyypillinen kalkkinen mineraalisuus nousee ihanasti esiin viinin maussa.

Näiden makuominaisuuksiensa ansiosta Terroir de Chichée sopii mainiosti L'Affinée au Chablis'n upean kermaisen suolaisuuden kanssa.

L'Affiné au Chablis - www.blancdeblancs.fi

Chablis-viinillä pesty L'Affinée au Chablis on tuoksultaan monia ranskalaisia valkohomejuustoja hieman miedompi, ja sen sen mahtavan pehmeä kermaisuus pääsee elementtiinsä kun juuston antaa levätä huoneenlämmössä. Juusto nimittäin sulaa lähes nestemäiseksi ihanuudeksi, jota voisi hyvin lusikoida sellaisenaan hyvän Chablis-viinin seurana.

Puupakkauksessa myytävää L'Affinée au Chablis'ta löytyy ainakin Stockmannin juustotiskistä. Patrick Piuzen Terroir de Chichée puolestaan on tilattu hovihankkijamme Vinatiksen valikoimista, tosin sielläkään tuotetta ei näyttäisi harmillisesti enää olevan jäljellä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti