Viiniä Alppien varjosta

Avomies sai hiljattain tuliaisiksi viiniä Sveitsistä, sekä valkoisena että punaisena. Sveitsi on viinimaana vähemmän tunnettu, ja maan suurin viinialue Valais lienee vieras alue myös valtaosalle viininystävistä, itseni mukaanlukien. Tällä alustuksella ja ennakkoluulottomuudella varustettuna olikin hauska päästä maistamaan näitä maataloustuotteita Alpeilta.

Ensin maistoimme Valais'n provinssin johtavan viinitalon Maître de Chaisin paikallisesta Petite Arvine -rypäleestä valmistamaa valkoviiniä, minkä jälkeen vuorossa oli Fleur du Rhône Pinot Noir, kumpainenkin vuosikertaa 2012.

Viiniä Sveitsistä, Petite Arvine ja Pinot Noir - www.blancdeblancs.fi


Petite Arvine oli upean täyteläinen ja öljymäisen soljuva, aromaattinen ja parfyyminen mutta silti täysin kuiva viini. Makuprofiili muistutti lähinnä jotain Grüner Veltlinerin ja Gewürztraminerin välimaastosta. Viinissä oli havaittavissa ilmiselvää suolaisuutta ja mineraalisuutta, ja pyöreän miellyttävä jälkimaku tuntui kielellä pitkään. Tämän kanssa olisi upea maistella tuoreita meren antimia, kuten simpukoita tai taskurapuja. Kotimaisille jokiravuille viini olisi taatusti nappivalinta.

Petite Arvinen jälkeen miltei läpinäkyvän vaalea Pinot Noir oli hienoinen pettymys. Viini oli vetisen oloinen ja hedelmäisyydessäkin olisi ollut parantamisen varaa. Fleur du Rhône ei missään nimessä ollut pahaa, mutta etenkin mainion Petite Arvinen jälkeen punaviini tuntui kovin laimealta, minkä lisäksi se jäi paahdetun ankanrinnan ja sen kanssa tarjotun viikuna-punaviinikastikkeen varjoon. Toisen pullon Pinot Noiria saattaisin valita paistetulle lohelle, jolloin viinin hento maku ei jäisi voimakkaampien ruokien jalkoihin.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti