Muscatia ja huippuja uuniomenoita

Pääsiäisen tullen rupesimme Maison de Blancsissa miettimään, pitäisikö meidän nauttia pyhien kunniaksi pääsiäisillallinen ranskalaisittain. Ranskalainen joulunvietto on muodostunut meillä jo miltei perinteeksi, mutta pääsiäisen juhliminen täysin ranskalaisittain saa vielä odottaa. Googlailu nimittäin paljasti, että Ranskassakin syödään pääsiäisenä lammasta, joka ei kuulu lihasuosikkeihini ainakaan näin aloittelevana lihansyöjänä.

Pääsiäisateriamme oli loppujen lopuksi osin ranskalaisinspiroitunut ja osin vain sellainen mitä juuri silloin halusimme syödä.

Muscat Herrenweg de Turckheim 2007 - www.blancdeblancs.fi


Alkuruokana oli neilikkaisessa etikkaliemessä kypsennettyä lohta ja uppomunia sekä Domaine Zind Humbrecht Muscat Herreweg de Turckheim 2007. Suositusten mukaan viini olisi kannattanut juoda jo muutama vuosi sitten, mutta sen hienostuneen maanläheinen aromi oli ehdottomasti kokemisen arvoinen.

Viinistä löytyi Muscatille tyypillistä parfyymiä ja kukkaisuutta, mutta lisäksi siihen oli vuosien mittaan kehittynyt hauska metsäinen, lähes sienimäinen aromi. Kuiva ja aromaattinen viini sopi hyvin neilikan ja lohen kanssa, ja se istui hyvin myös seuraavan päivän mausteisten sinisimpukoiden seuraksi.

Pääruoaksi söimme - yllätys, yllätys - ankkaa. Tällä kertaa ankanrinta oli marinoitu Dijon-sinapissa ja hunajassa parin tunnin ajan ennen paistamista, jolloin lihasta tuli ihastuttavan mehukasta. Ankan kanssa improvisoin uuniomenareseptin, joka oli niin hieno, että ajattelin laittaa sen myös jakoon.

Ankanrasvassa paistetut uuniomenat - www.blancdeblancs.fi


Ankanrasvassa paistetut uuniomenat

1-1,5 Jonagold-omenaa ruokailijaa kohti
Ankanrasvaa tai -nahkaa
Ripaus intiaanisokeria
Ripaus kanelia

Kuori omenat ja lohko ne neljään osaan poistaen kodat. Sulata rasva tai nahka pannulla ja ruskista omenanlohkot ankanrasvassa kunnes ne saavat hieman väriä. Asettele omenat uunivuokaan kotapuoli ylöspäin ja kaada päälle mahdollinen yli jäänyt rasva. Ripottele omenoiden päälle puoli hyppysellistä intiaanisokeria ja aavistus kanelia (liika kaneli tekee omenoista jälkkärimäisen, joten ole varovainen). Paista 200-asteisessa uunissa noin 25 minuuttia, tai kunnes omenat ovat hieman pehmenneet. Älä anna omenoiden pehmetä täysin, vaan jätä niihin hieman puruvastusta.

Jos mahdollista, kaada ankan paistamisesta jäänyttä rasvaa vielä omenoiden päälle ennen tarjoilua.

Nämä omenat olivat täydellinen side dish hunaiselle ankalle ja Dijon-vinaigrettelle. Kumppaniksi sopi hienosti Domaine Santa Duc Gigondas 2009, joka on hienostunut ja mausteinen rhônelainen. Viini tuoksuu miellyttävästi tummalle karhunvatukalle ja sen tanniinit olivat miellyttävän pehmeät, mutta ankalle riittävät.

Ei ehkä perinteisin mahdollinen pääsiäisillallinen, mutta kyllä tälläkin pyhät hyvin pärjää. Joyeuses Pâques !

0 kommenttia:

Lähetä kommentti