Viinikoulun penkillä

Viinit ovat jo usean vuoden ajan olleet minulle rakas harrastus ja aihe, josta haluan jatkuvasti oppia lisää. Toistaiseksi uuden oppiminen on ollut lähinnä itseohjautuvaa, ja oppia on tarttunut mukaan pääasiassa matkoilta ja viinilehdistä, mutta nyt olen ottanut seuraavan askeleen kohti viinitietouden aarreaittaa. Tänä keväänä kehitän nimittäin viinitietouttani ja -osaamistani Wine & Spirit Education Trustin (WSET) Level 3 -tason kurssilla. Suomessa WSET-kursseja järjestää Viinikoulu Haaga, jonka penkkejä kulutan nyt toukokuussa.

WSET Level 3 HaagaPerho - www.blancdeblancs.fi
Opiskeluvälineisiin kuuluu mm. nimilappu, viinilaseja ja sylkykuppi.

WSET Level 3 Awardin saamiseksi on opiskeltava muun muassa viinin kasvatusta ja valmistusta, tietoa eri viinialueista, sekä opittava maistamaan viinejä WSET:n systemaattisten viininmaisteluohjeiden mukaan. Ja kaikesta tästä on läpäistävä tentti, josta Suomessa pääsee kuuleman mukaan ensimmäisellä kerralla läpi noin puolet yrittäjistä.

WSET HaagaPerho viininmaistelu - www.blancdeblancs.fi
Aiheena Chardonnay, lasissa kolme Chablis'ta ja yksi Puligny-Montrachet.
Katsotaan miten opiskelijan käy, saanko WSET:in tason 3 Awardin vai jäänkö nuolemaan näppejäni. Ehkä maistelen kesän viinejä jo aivan uudella, ammattimaisella näkökulmalla.6 kommenttia:

 1. Voi vitsit, mulla oli haaveissa ton kurssin suorittaminen viime syksynä, innolla odotan raporttia, josko uskaltaisin itsekin Haagaan viinikoulun penkille :)

  - Heta
  http://www.lily.fi/blogit/viinilla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sanoisin että ei kannata olla peloissaan kurssille lähdön suhteen. Jos vähänkin on viineistä kiinnostunut ja tietää edes perusteet niin hyvin pärjää. Tähän mennessä ei ole tullut vielä paljoakaan uutta tietoa vastaan, mutta tiivis opintovaihe alkakin vasta ensi viikolla.

   Poista
 2. Kävin itse kurssin vuosi sitten. Vinkkinä tentin kirjalliseen osioon sanoisin, että monivalintatehtävät kannattaa tehdä aika ripeästi. Itse jäin niitä miettimään ja tarkistelemaan turhan pitkäksi aikaa, jolloin esseevastausten kanssa tuli todella kiire. Englanniksi kirjoittaminen ja vastausten rakenteesta huolehtiminen olikin hitaampaa puuhaa kuin olin arvioinut. Läpi kuitenkin pääsin vaikka vähän tulosten odottelu jännittikin.

  Maisteluosuus oli varsin helppo ja meni jopa nautiskelun puolelle kun lasista löytyi upeaa Baroloa :)

  Tsemppiä tenttiin Anna!

  T. Antti Lehikoinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä Antti! Tentti onkin tässä alkamassa muutaman tunnin päästä, joten vinkit ovat tässä viime hetken hermostustilassa tervetulleita.

   Toivottavasti meillekin tarjotaan maisteluosuudessa jotain noin kivaa :)

   Poista
 3. Minäkin haaveilen tuon kurssin suorittamisesta, tenttiminen toisi hieman ryhtiä harrastukseen. Nyt lähinnä tyhjentelen viineihin intohimoisesti suhtautuvan miehen viinikaappia, joka kiitos sijaintinsa (asuu keski-Euroopassa) on kartuttanut itselleen varsin vaikuttavan valikoiman. Niitä kaipaan täällä Suomessa, mutta toisaalta, Alkossa en yhtä ennakkoluulottomasti edes valitse uusia viinejä korkean hintatason vuoksi. Innolla siis luen kokeilujasi täällä :) tsemppiä tenttiin! Mitä mieltä olit kurssista noin kokonaisuutena?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen hurahtanut opiskeluun viime kuukausina, joten WSET Level 3 oli aika sopiva mulle. Kurssi oli tosi mielenkiintoinen, ja vaikka olenkin harrastanut viinejä jo joidenkin vuosien ajan, niin hieman uudenlaista katsantokantaa kurssin käyminen toi minullekin. Olen aina ollut tosi kiinnostunut viinin viljelystä, maaperän ja terroirin vaikutuksesta viiniin, ja sitä tuli kurssilla ihan mukavasti. Aika paljon opiskelu perustuu itseopiskeluun ja tenttikirjan lukemiseen, sillä luennoilla ei millään ehditä käydä kaikkea asiaa läpi.

   Nyt jännätään sitten mahdollisesti jopa 9 viikkoa ennen tenttituloksia. Kaiken tämän hehkutuksen jälkeen olisikin melko noloa jos tulisi hylsy ;)

   Poista