Faktaa samppanjasta

Opiskelusta intoutuneena haluan jakaa huikean mielenkiintoisia viinifaktoja myös lukijoilleni. Osa lienee monelle tuttua huttua, osa saattaa olla uutta tietoa. Kuten saksalaista kuohuviiniä käsittelevässä faktapostauksessani, myös tässä on kyse pienistä irtofaktoista, joiden relevanssi viininjuojalle saattaa olla kyseenalainen. Mutta toisaalta - samppanjasta ei koskaan voi tietäää liikaa!

Faktaa samppanjasta - www.blancdeblancs.fi

Samppanjapullo kerää valtavasti painetta pullokypsytyksen aikana. Yhden pullon sisältämä painemäärä vastaa viiden tai kuuden ilmakehän painetta. Samppanjapulloa avatessa kannattaakin kiinnittää huomiota muutamiin asioihin, jotta vammoilta (ja ylimääräiseltä kuohulta!) vältytään.

Sisällön lämpötila vaikuttaa kuohun määrään. Pullo kannattaa aina viilentää kylmäksi, sillä lämpimissä pulloissa korkki poppaa helpommin ulos vauhdilla.

Pulloa avatessa ei kannata kiertää korkkia vaan pulloa. Pidä kiinni korkista samalla kun käännät pulloa noin 45 asteen kulmassa. Suositusten mukaan metallikehikko kannattaa avata, mutta jättää se korkin päälle ennen avausta, ja tälläkin tavoin ylläripoksahduksen estäminen on helpompaa.

Miksi poksahdusta kannattaa välttää? Siksi, että korkki saattaa lentää erilaisten lähteiden mukaan jopa 50 kilometrin tuntinopeudella ja aiheuttaa melkoisesti vahinkoa. Ranskassa samppanjakorkki silmässä on kuuleman mukaan yksi tyypillisimpiä silmävammoja.

Hyvä syy välttää turhaa kuohuntaa on tottakai myös se, että hyvää juomaa ei kannata formulakuski-tyyliin heittää hukkaan.
[edit] Poikkeuksena tähän sallittakoon sapelilla avattavat pullot.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti