Magnum-pullo paras pullo

Viininystävien piirissä on yleisesti vallitseva käsitys siitä, että magnum-pullo on paras pullokoko viinille. Kahden peruspullon nestemäärän vetävä magnum ja sitä isommat koot ovat viinin kypsyttämiseen oivia pullomalleja, sillä suuremmassa pullossa viini ikääntyy hitaammin. Ikääntymiseen vaikuttaa muun muassa se, että isommassa pullossa viini saa suhteessa vähemmän kosketusta ilman kanssa, ja juuri happikosketus vaikuttaa viinin kehittymiseen.

Magnum-pullot hinnoitellaan useimmiten suhteessa kalliimmin kuin 0,75 litran pullot. Toisin sanoen saat lähestulkoon aina kaksi pulloa viiniä halvemmalla kuin ostamalla magnumin samaa viiniä. Syynä tähän on se, että viinin pullotus ja säilytys on standaroitu pienemmille pulloille, jolloin isomman pullon täyttö ja säilytys ovat suhteessa kalliimpia.

Château Haut Selve 2010 - www.blancdeblancs.fi


Jos unohtaa ikääntymiseen ja hintaan liittyvät seikat, niin pitää todeta, että magnum on vaan älyttömän siisti pulloformaatti. Onhan se nyt aika paljon tyylikkäämpää nostaa illallispöytään vieraille tarjottavaksi tuplakokoinen pullo kuin kaksi normipulloa. Tai jos hurjaksi äityy, niin miksei tuplaisi kokoa magnumista vielä jeroboamiin?

Kuvan bordeaux'lainen magnum on muuten hinta-laatusuhteeltaan aivan huikeaa kamaa. Tasapainoinen ja elegantti viini löytyy Vinatiksen valikoimasta hintaan 25,90 €. Ja yksi poikkeus hinnoitteluun löytyy Careliasta, jossa Jean Vessellen Oeil de Perdrix on magnumina kustannustehokkaampi ostos kuin kahtena peruspullona - tai oli ainakin aiemmin, nyt ei ravintolan listalla enää magnumia näy.

2 kommenttia:

 1. Täytyykin pitää Vinatis-suositus mielessä. Juuri meinaan puhuttiin, että olisi näyttävää nostaa pöytään magnum-tai jopa isompi pullo ystävien kesken illallisella.

  Ainakin ystäville häälahjaksi tilattu 3l prosecco-pullo aiheutti ihastelua häävieraiden kesken. Samalla varmistimme, että pääsemme itsekin nauttimaan pullon sisällöstä, kun 3 litraa kuohuvaa ei viitsi avata kahteen pekkaan :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Château Haut Selve yllätti tosiaan hinta-laadullaan, joten suosittelen kokeilemaan.

   Aika hyvä idea tuo ison pullon antaminen lahjaksi, siinä kun on pakko alkaa kutsumaan kavereita kylään!

   Poista