Samppanja-battle

Silloin tällöin on aihetta päättää työviikko tyylillä. Viime viikolla teimmekin kaveriporukan kanssa näin, kun istuimme perjantai-iltana alas teemalla samppanjatasting. Mukaan oli valikotuinut varsin erilaisia samppanjoita, joista valtaosa oli vanhoja hyviä tuttuja, mutta suurimmat odotukset kohdistuivat kahden suuren taistoon: Bollinger R.D. 2002 vs. Krug Grande Cuvée.

Samppanjatasting - www.blancdeblancs.fi

Ensimmäisenä samppanjana joimme vanhaa tuttua Michel Furdynan Brut Réserveä, joka ei ollut varsinaisesti osa tastingia vaan juotiin alkumaljana viimeisiä vieraita odotellessa.

Virallisesti tastingin sai kunnian aloittaa Bollinger Special Cuvée (Alkossa 54,90 €), joka on myös vanha tuttavuus. Korkeahappoinen Bollingerin NV tarjoaa aina taattua laatua. Omenaisen ja hieman briossisen vakiosamppanjan hapot taittuvat 10 gramman dosagella, joka pehmentää kokonaisuutta.

G.H. Martellin Cuvée Victoire Brut 2005 on kuuleman mukaan Alkon edullisin vuosikertasamppanja (37,90 €), ja mielestäni tässä samppanjassa on hinta-laatusuhde hyvin kohdillaan. Mineraalinen vuosikertasamppanja alkaa 9-vuotiaana olla jo hyvin kypsä, ja tuskin enää säilyttämällä paranee.

Bollinger Rosé Brut (tilausvalikoimassa 67,90 €) on jokseenkin tyypillinen rosésamppanja - on happoa ja sitruunaa mutta myös jonkin verran punaisia marjoja. Viinin maku tuntui hieman lyhyeltä verrattuna tastingin muihin samppanjoihin. Rosé ei yleensä kuulu suosikkisamppanjoideni joukkoon, sillä ne ovat useimmiten pienemmistä volyymmista johtuen ylihinnoiteltuja laatuunsa nähden.

Champagne battle: Bollinger R.D. 2002 vs. Krug Grande Cuvée - www.blancdeblancs.fi


Tasting huipentui Bollingerin R.D.:n ja arvostetun Krugin kaksinkamppailuun. Lähtökohta oli ehkä hieman epäreilu, sillä nämä kaksi samppanjaa ovat hyvin eri tyylisiä. Bollingerin nimen perässä olevat kirjaimet R.D. merkitsevät sitä, että pullo on récemment dégorgé, eli siitä on vasta hiljattain poistettu hiivasakka ja pullo on korkitettu myyntiä varten. Krug puolestaan oli etiketissä olevan tiedon mukaan kokenut saman kohtelun jo helmikuussa 2012. Tämä tarkoittaa luonnollisesti sitä, että Bollinger R.D. oli merkittävästi Krugia nuorekkaampi ja raikkaampi - Krug puolestaan tarjosi enemmän kompleksisia ja kehittyneitä aromeja (vaikka nuori vielä olikin).

Kumpainenkin sisältää vähänlaisesti sokeria, R.D. vain 5 grammaa ja Krug 7 grammaa, mutta Krugissa hapot tuntuivat olevan paremmin tasapainossa. Tässäkin varmasti pullokypsyminen ilman sakkaa on auttanut komponenttien integroitumisessa. Krug tuntui R.D.:tä viinillisemmältä, kun taas R.D.:stä oli vaikea uskoa, että lasissa on 12-vuotiasta samppanjaa. Molemmat löytyvät Alkon tilausvalikoimasta, Krug kustantaa 177,80 € ja R.D. 169,90 €.

Krug Grande Cuvée - www.blandeblancs.fi


Krug nousi ennakko-odotuksten mukaisesti maistelijoiden suosikiksi. Ykkössuosikin jälkeen mielipiteet jakautuivat melko paljon, mutta Cuvée Victoire 2005 sai äänienemmistön kakkospaikalle. Itse ihastuin R.D.:seen toisella lasillisella, kun samppanja oli ehtinyt saada ilmaa ja siitäkin alkoi löytyä enemmän kompleksisuutta ja sitruksisuus alkoi tasapainottua. Päädyimmekin jälkiviisaina toteamaan, että ainakin R.D. olisi hyötynyt dekantoinnista, eikä se olisi tehnyt Krugillekaan haittaa.

Lopputuloksena päädyin siihen, että Krug on edelleen lempisamppanjani, mutta kohtuuttoman kallis muuhun kuin huippuerikoistilanteisiin. Kolme Bollingeria testissä vahvistivat myös mielipidettäni siitä, että James Bondin ja Englannin hovin luottosamppanjatalo tuottaa hyvää tavaraa, johon voi aina luottaa. Ehkä hauskin huomio oli kuitenkin se, että Vinatiksesta parinkympin hintaan tilaamamme Michel Furdyna pärjäsi erinomaisesti näinkin arvokkaassa seurassa, ja saa täten säilyttää asemansa talon samppanjana Maison de Blancsissa.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti