Miten löytää oikea viini rasvaiselle ruoalle?

Joskus ennakolta herkullinen ruoka ja upea viini eivät vaan sovi yhteen. Vaikka usein olisikin kiva juoda omia suosikkiviinejä lempiruokien kanssa, niin ennen yhdistämistä on hyvä miettiä paria perusasiaa ruoan ja viinin parituksesta. En lähde tässä kaikkia periaatteita avaamaan, mutta hyvän peruspaketin aiheesta löytää esimerkiksi Wine Enthusiastin sivuilta.

Viinit eivät tunnetusti sisällä rasvaa, joten rasvaiset ruoat kaipaavat viiniltä ominaisuuksia jotka leikkaavat rasvan läpi ja tuovat ruokaan uusia ulotttuvuuksia. Erittäin hyvä yhdistelmä rasvaiselle ruoalle on korkeahappoinen viini, joka tasapainottaa ruoan rasvaisuutta. Myös alkoholi tai tanniinit toimivat rasvaiselle ruoalle.

Korvasienikastike, lohta ja uusia perunoita - www.blancdeblancs.fi


Testasimme taannoin Maison de Blancsissa rasvaisen ruoan ja hapokkaan viinin yhdistämistä käytännössä, kun paistoimme lohta (kaupassa oli sunnuntaina vain medaljonkeja, pyh) ja valmistimme tuliaiskorvasienistä kermaista kastiketta (nam!). Kotimaisten uusien perunoinen päällä oli luonnollisesti lisäksi vielä voita, joten melkoinen rasvapommiannos oli kokonaisuudessaan kyseessä.

Tälle annokselle tarvittiin kunnon happoja seuraksi, joten lasiin pääsi lahjaksi saatu nimihirviö Weingut P. Stettler-Söhne Brauneberger Juffer Riesling Auslese Trocken 2012 Moselin alueelta. Brauneberger tarjosi juuri sitä, mitä siltä odotettiin: hyvät ja napakat hapot, sitruksista hedelmäisyyttä ja myös tiettyä vahamaisuutta. Kuiva ja rakenteeltaan tuhdin oloinen viini tasapainotti rasvaista ruokakokonaisuutta mainiosti, ja oli herkullinen myös ruoan jälkeen nautittuna.

Weingut P. Stettler-Söhne Riesling Auslese Trocken 2012 Brauneberger Juffer - www.blancdeblancs.fi

Vaikka tässä tekstissäni annankin vinkkejä ruoan ja viinin yhdistämiseen, kannustan yleensä rohkeasti kokeilemaan erilaisia komboja. Viinistä nauttimisen ei tarvitse olla ryppyotsaista pönötystä, vaan tärkeintä on juoda sitä mistä oikeasti tykkää. Jos haluaa juoda rasvaisen ruoan kanssa tuhdisti tammitettua ja matalahappoista uuden maailman Chardonnayta, niin siitä vaan!

0 kommenttia:

Lähetä kommentti