Varoitus: saattaa sisältää munaa!

Oletteko koskaan miettineet miksi viinipullon etiketissä silloin tällöin lukee, että viini saattaa sisältää kananmunaa? Itsekin tätä joskus ihmettelin, kunnes sain vastauksen mietintöihini. Kananmunaa käytetään nimittäin viinin kirkastamiseen.

Viiniin muodostuu tanniineista ja väriaineista kolloideja, jotka saattavat tehdä viinistä samean. Nämä kolloidit ovat negatiivisesti latautuneita, ja jos viiniin lisätään positiivisesti latautuneita proteiineja, tapahtuu ihmeitä. Kananmunan proteiinit ja kolloidit kasaantuvat klöntteihin, jotka uppoavat viinin pohjalle josta ne on helppo poistaa.

Kananmunaa viinissä - www.blancdeblancs.fi

Kananmunan lisäksi viinin kirkastamiseen voidaan käyttää esimerkiksi bentoniittia, joka on vulkaanista savea. Bentoniitin käyttö tekee viinistä vegaaniystävällisen, toisin kuin kananmunan käyttö, sillä kanamunasta jää aina mikroskooppisen pieniä eläinperäisiä jäänteitä juomaan.

Entä ne sulfiitit sitten, joista aina pulloissa varoitellaan? Ne ovat rikkidioksidia, joiden avulla yksinkertaistetusti saadaan viini säilymään paremmin. Sulfiittien avulla viini ei hapetu niin helposti ja sitä on kiva juoda pidemmänkin ajan päästä.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti