Portviiniä syksyn viileneviin iltoihin

Väkevöidyt viinit on kategoria, joka unohtuu monelta helposti. Ja väkevöidyt on myös kategoria, joka on kovasti aliarvostettu. Milteinpä parhaat hinta-laatusuhteen viinit löytyvät sherryistä, jotka ovat jostain syystä naurettavan halpoja, vaikka niiden valmistusprosessi on monimutkainen ja pitkäkestoinen.

Tällä kertaa esittelyssä väkevöidyn viinityylin edustajana on kuitenkin portviini, ja tarkemmin määriteltynä Late Bottled Vintage -mallinen port. Smith Woodhouse Late Bottled Vintage 2002 löytyy Alkosta hintaan 25,90 € (laadukkaat portit ovat sentään vähän sherryjä korkeamman hintapisteen viinejä). Edellisen, arvostetumman sadon vuosikerta 2001 lienee jo myyty loppuun, mutta kyllä 2002-vuosikerrastakin saa mainiosti irti nautintoa.

Smith Woodhouse Late Bottled Vintage 2002 - www.blancdeblancs.fi
LBV on nimensä mukaisesti myöhemmin pullotettu vuosikerta-port ja on heti pullotuksen jälkeen valmis juotavaksi. Smith Woodhousen 2002 on hieno viini juuri nyt, ja siitä löytyy kaikkia kunnon portin ihanuuksia: lämminta mausteisuutta, makeaa viikunaa ja kirsikkaa sekä upea syvän tummanpunainen väri. Ainakin meidän pullostamme löytyi ihan kunnolla sakkaa, joten dekantointi kannattaa.

Syysiltojen pimentyessä ja viiletessä suosittelen korkkaamaan Smith Woodhousen LBV:n hyvässä seurassa kynttilänvalossa. Portin kyytipojaksi sopii esimerkiksi comté-juusto viikunahillokkeella. Viihtyisyysfaktorin kasvattamiseksi on suositeltavaa kaivaa kaapin pohjalta myös ne isoäidin kutomat villasukat.

Jos termi väkevöidyt viinit jäi mietityttämään, kannattaa käydä lukemassa Viinihullun päiväkirjasta tyhjentävä kuvaus aiheesta.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti