Supermaistaja

Supermaistaja on määrittelyn mukaan henkilö, joka kokee maut muita ihmisiä intensiivisemmin. Etenkin viininmaistelussa tällainen ominaisuus on luonnollisesti hyödyksi, ja olen moneen otteeseen viini-intoilijoiden kanssa päätynyt pohdintaan siitä, kuka on supermaistaja,

Wikipedian mukaan supermaistajia on naisista 35 % ja miehistä 15 %. Eurooppalaisilla on pienempi todennäköisyys olla supermaistajia kuin esimerkiksi aasialaisilla tai afrikkalaisilla. Jonkinlainen realistinen mahdollisuus supermaistajuudelle on siis olemassa, ja tottakai olisi hienoa olla maistamisominaisuuksiltaan poikkeuksellisen herkkätuntoinen viininystävä.

Supermaistajat ovat usein nirsoja karvaiden makujen kanssa, ja esimerkiksi kahvi ja tanniiniset punaviinit sekä brysselinkaali kuuluvat makuihin, joista supermaistajilla ei ole tapana ihastua. Tämän kuvauksen perusteella olen jo pitkään ollut varma, että minun on aivan pakko olla supermaistaja. Mutta onneksi on olemassa testejä, joilla tätäkin voi kokeilla.

Supertaster by Winefolly - www.blancdeblancs.fi
Winefollyn havainnollistus supermaistajan ja epämaistajan makusilmuista
Maksullisten testien lisäksi supermaistajuutta voi testata laskemalla kielen makusilmujen määrän tietyllä rajatulla alueella. Ohjeet löytyvät esimerkiksi BBC Science- tai Winefolly-sivuilta.Tosin tämän, kuten muidenkin kotona tehtävien testien kanssa kannattaa muistaa, että tulokset ovat varmasti korkeintaan suuntaa-antavia. Ja vaikka makuaisti olisikin herkkä, ei se tee ihmisestä automaattisesti parempaa viininmaistajaa vaan tässäkin harjoitus tekee mestarin.

Laskutuloksen perusteella päädyin siihen, että makusilmujeni määrä viittaa siihen, että saattaisin olla supermaistaja. Kaipa tämäkin on sitten hyvä uutinen. Ainakin minulla on käytettävissäni uusi tekosyy kahvista kieltäytymiseen: "Ei kahvia kiitos, olen supermaistaja".

0 kommenttia:

Lähetä kommentti