Synttärihumua ja pientuottajasamppanjaa

Vietin hiljattain syntymäpäiviäni, ja ikääntymistä piti luonnollisesti juhlistaa samppanjan merkeissä. Avomies vei allekirjoittaneen synttäridinnerille ravintola Askiin, mutta tärkeä juhlapäivä vaati ehdottomasti myös samppanjanmaistelua. Ennen illallista suuntasimme Cuvée Champagne Clubin Edwardin järjestämään pienimuotoiseen tastingiin. Ihan vaan, koska mikään juhlapäivä ei ole oikea juhla ilman samppanjaa.

Suenen Champagne  - www.blancdeblancs.fi

Edward maistatti meillä liudan pientuottajasamppanjoita, jotka olivat tällä kertaa pääosin eri juomia kuin edellisellä kerralla. Samppanjoiden lisäksi listalla oli kuriositeettina myös kaksi Coteaux Champenois -viiniä, eli kuohumattomia viinejä Champagnesta. Hauskoja ja maistamisen arvoisia ehdottomasti, mutta kuplallinen samppanja on silti edelleen ykkösuosikkini.

Emmanuel Brochet Le Mont Benoit - www.blancdeblancs.fi
Maistelluista samppanjoista suosikikseni muodostui Emmanuel Brochet'n Le Mont Benoit Extra Brut. Muhkea kolmen samppanjarypäleen sekoitus on mix vähän kaikkea. Happoja, hedelmää, voita, briossia, kevyttä makeuden tuntua matalasta dosagesta huolimatta ja niin edespäin. Taatusti erinomainen ruokasamppanja esimerkiksi tuhdimpien merenelävien ja kalojen kanssa. Edwardin kautta tilattuna hinta on noin 65 €/pullo, mikä on mielestäni aikalailla kohtuullinen hinta näin hienosta samppanjasta.

Champagne Francis Boulard - www.blancdeblancs.fi

Francis Boulardin valikoimista pääsimme kokeilemaan neljä samppanjaa - kuvassa olevat kolme valkoista sekä rosén. Näistä Blanc de Blancs Les Vieilles Vignes nousi listani ykköseksi. Vanhojen köynnösten viineillä on tapana olla intensiivisempiä ja mineraalisuudeltaan ekspressiivisempiä kuin nuorista köynnöksistä valmistetuilla, eikä Boulardin Vieilles Vignes ollut poikkeus. Upea merellisen suolainen mineraalisuus, kevyt kukkainen parfyymisuus ja erityisesti houkutteleva mousse olivat ainakin minun makuuni.

Myös maistelun jälkeinen illallinen Askissa oli herkullinen, joten kai se on todettava, että on sitä joskus tullut vietettyä syntymäpäiviä typerämmälläkin tavalla.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti