Bruschetta e vino

Perinteinen tomaatti-basilikabruschetta on yksi suosikkialkupaloistani/iltasnackeistäni. Paahdetun ciabattan rapeus, valkosipulin vivahde, tomaatin makeus, punasipulin kirpeys, basilikan mausteisuus ja laadukkaan oliiviöljyn pikanttius ovat yksinkertaisuudessaan mielettömän hieno ja helppo ruokalaji.

Tomaattibruschetta ja Chianti - www.blancdeblancs.fi
 Tomaatti vaatii seurakseen poikkeuksetta punaviiniä, ja italialaisesta ruoasta kun on kyse, täytyy viinin itseoikeutetusti olla samasta maasta.

Koin pitkään italialaiset punkut hieman haastavina, mutta projekti punaviini on muutaman viime vuoden aikana edistynyt niin hyvin, että myös esimerkiksi Barolot ja Barbaressot uppoavat hyvin. Yksi italialaisista kestosuosikeistani on kuitenkin helpommin lähestyttävä Chianti, joka on upea all around -viini miltei kaikelle italialaiselle ruoalle. Jos ruoassa on tomaattia, ei Chianti voi mennä vikaan.

Sain maahantuojalta testattavakseni pari kuuluisan Ruffinon viinitalon Chiantia, perus-Chiantin vuosikertaa 2013 sekä Chianti Superiore 2011:n. Päätin testata näiden kahden viinin bruschetta-sopivuuden ja marssin kauppaan hakemaan vaadittavia raaka-aineita. Näin lokakuun kunniaksi kaupasta löytyi vain ankeita tai tosi ankeita tomaatteja, mutta onneksi pienellä pannukypsytyksellä niihinkin saa edes jotain makua.

Ruffino Chianti 2013 ja Ruffino Chianti Superiore 2011 - www.blancdeblancs.fi

Chianti 2013 on tanniineiltaan kevyt viini, josta löytyy karpalovetoista punaista marjaa. Helppo viini italialaisille ruoille, ja oli bruschetalle kelpo viinipari.

Chianti Superiore 2011 tarjoaa maistelijalle jo hieman enemmän haastetta. Viinissä on maltilliset tanniinit, mutta maku on konsentroituneempi kuin Chianti 2013:ssa. Mausta löytyy tummempia marjoja kuten karhunvatukkaa ja kirsikkaa, lisäksi viinistä löytyy yrttistä mausteisuutta. Tomaattiselle ja basilikaiselle bruschetalle Superiore antoi hyvän vastuksen.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti