Krug lover

Krug on maineeltaan legendaarinen, likipitäen maaginen samppanjatuottaja. Monien hehkuttama ja Essi Avellaninkin suosikkeihin kuuluva Krug on arvostettu talo, joka vastaanottaa harvoja ja valittuja vieraita. Allekirjoittanut sai taannoisella Champagnen-matkalla audienssin Krugin tilalle Reimsiin - jo toista kertaa. Ensimmäistä kertaa pääsin vierailemaan Krugilla kesällä 2012, jolloin ihastuin talon samppanjoihin.

Krug Reims - www.blancdeblancs.fi


Krug poikkeaa monilla tavoin muista samppanjataloista. Esimerkiksi talon "perusviini" Grande Cuvée on vuosikerraton, usean vuoden reserviviineistä sekoitettu kokonaisuus. Vuosikerrattomuudestaan huolimatta Grande Cuvée on prestiisisamppanja ja hintakin on sen mukainen, esimerkiksi Alkossa Krug Grande Cuvée maksaa 177,80 €. Tätä edullisemmin pullon saa hankittua laivalta.

Grande Cuvéen lisäksi Krug valmistaa roséta ja valikoituina vuosina vuoskertaviiniä. Talolla on lisäksi omistuksessaan kaksi palstaa, joilta tehdään eksklusiivisesti hinnoiteltuja vuosikerrallisia Clos du Mesnil Blanc de Blancs'ia ja Clos d'Ambonnay Blanc de Noirs'ia.

Krug Grande Cuvée ID - www.blancdeblancs.fi


Krugin erikoispiirre on kattava viinikirjasto, jossa säilötään viinejä joista vuosittain sekoitetaan uusi Grande Cuvée. Lopullinen viini sisältää keskimäärin 120 eri viiniä. Jokaisessa pullossa olevan ID-koodin perusteella maistelija voi käydä tarkistamassa oman pullonsa yksityiskohtaiset tiedot: koska viini on pullotettu, milloin se on saanut korkkinsa ja siihen käytettyjen reserviviinien määrän. Maistamamme Grande Cuvée oli sekoitus peräti 142 eri reserviviinistä 11 eri vuodelta välillä 1990-2006.

Krug tasting - www.blancdeblancs.fi
Vierailu Krugilla on melkoinen elämys. Ensin vieraat istutetaan vastaanottohuoneen nahkaisille vintagesohville maistelemaan Grande Cuvéeta ja kuulemaan talon tarinaa. Tämän jälkeen kierretään ihastelemassa talon kellareita ja muun muassa niitä maineikkaita reserviviinejä ennen kuin istahdetaan tastinghuoneeseen maistelemaan Krugin samppanjoita. Yhä nuorten mutta silti kovin tyylikkäiden vuosikertojen 2003 ja 2000 jälkeen palataan Grande Cuvéehen. Tällaisesta tastingistä jää vierailijalle niinsanotusti hyvä maku suuhun.

Krug lover - www.blancdeblancs.fi

Krug on tyyliltään erittäin paahteinen ja briossinen, täyteläinen samppanja. Monista muista prestiisisamppanjoista poiketen Krug Grande Cuvée sisältää myös Pinot Meunieriä Chardonnayn ja Pinot Noirin ohella. Krugin talon tyyli kuuluu ehdottomasti omiin suosikkeihini, ja viime kesänä avomiehen kanssa järjestämässämme samppanjatastingissä Krug Grande Cuvée vei ylivoimaisen voiton.

Onko viini sitten hintansa arvoinen on kunkin pääteltävä itse. Krug on kuitenkin samppanja, jota suosittelen jokaisen samppanjanystävän maistavan ainakin kerran elämässään.


0 kommenttia:

Lähetä kommentti